Iglut ja luksustelttailu kiinnostavat turisteja Lapissa, mutta vaatimattomatkin kokemukset riittävät: "Joillekin aasialaisille nuotio hotellin lähellä on jo eksoottista"

4:19
Katso, kuinka talvisen kaunis Lappi houkuttelee matkailijoita joulun aikaan!

Lapin matkailuun haetaan kasvua nyt Aasiasta. Tulevaisuuden toiveena on myös matkailusesongin laajentaminen niin, että matkailijoita riittäisi myös talven ulkopuolella. Pohjoiseen suuntautuvan matkailun kovin piikki on parhaillaan käsillä.

Suuri osa Lappiin matkustavista turisteista tulee edelleen Euroopasta, mutta Aasiassa piilee suurin kasvupotentiaali. Eniten vaikuttavat lentoyhteydet.

Marraskuussa Turkish Airlines aloitti suorat lennot Turkin Istanbulista Rovaniemelle kolmesti viikossa, minkä alan toimijat uskovat lisäävän Aasiasta tulevien turistien määrää pohjoisessa. 

Myös julkkiksia vieraillut Lapissa

Hiljattain alkanut Lapin talvimatkailusesonki näyttää lupaavalta, vaikkakin edellisvuosien valtavasta kasvusta tilanne on ehkä tasoittumassa, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Viime vuosina Lapissa on vieraillut useita julkimoita tai sosiaalisen median vaikuttajia, jotka lomansa aikana julkaisevat kuvia sosiaalisessa mediassa miljoonista seuraajista koostuvalle yleisölleen. 

Viime vuonna pop-taivaan tähti, Dua Lipa, vietti aikaa Pohjois-Suomessa. Lapissa ovat viihtyneet myös jalkapallotähti Lionel Messi, tositelevisiokasvo Kourtney Kardashian ja laulaja Ed Sheeran

Vaikka Timo Lappi myöntää vaikuttajamarkkinoinninkin painavan, painottaa hän silti markkinoinnin tärkeyttä. Hän toivookin valtion ohjaavan entistä enemmän rahaa Visit Finlandin markkinoinnille ja maabrändityölle, sillä suurten valtioiden rinnalla Suomen matkailumarkkinointia tehdään yhä pienellä budjetilla. 

Vielä muutama vuosikymmen sitten puhuttiin vain Lapin kesästä 

Lappi vakuuttaa, että pohjoisen kapasiteetti kestäisi matkailijamäärien kasvun. Alan toimijoiden tähtäimessä on tällä hetkellä ennen kaikkea sesongin pidentäminen niin, että turistien määrä jakautuisi tasaisemmin ja matkailijoita riittäisi ympäri vuoden. 

– Myös Lapin kesä ja syksy ovat aivan upeita, mutta emme ole niitä onnistuneet vielä myymään niin hyvin kuin Lapin talvea, Lappi harmittelee. 

Tilanne on kääntynyt ylösalaisin, sillä vielä joitain vuosikymmeniä sitten Lapin kesä oli pohjoisen  vetonaula.

Luksus ja luonto ovat Lapin vetonauloja

Syy on arktisen talven ainutlaatuisuudessa ja puhtaassa Suomen luonnossa, Lappi arvelee.

Lapista haetaan luontoelämysten lisäksi myös luksuskokemuksia. Lappiin on noussut viime vuosina paljon igluja ja luksustelttoja, joihin viitataan termillä "glamping." 

– Nyt haetaan yksilöllistä matkailua. Ulkomaiset matkailijat ovat selkeästi valmiimpia maksamaan tällaisesta eksotiikasta kuin kotimaiset matkailijat, Lappi kertoo. 

Toisaalta, monet suomalaisille itsestäänselvät elämykset voivat olla ikimuistoisia ulkomaalaisille. 

– Joillekin aasialaisille saattaa riittää se, että lähdetään hotellilta muutaman sadan metrin päähän nuotiolle, ja se on jo hyvin eksoottista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja