Mainos

Ideaparkista miljoonatappiot

Toivo Sukarin omistama Lempäälän Ideapark teki ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotenaan 1,8 miljoonan euron tappiot.Tämä käy ilmi yhtiön kaupparekisteriin toimittamasta tilinpäätöksestä. Asiasta kertoo Kauppalehti.

Liikevaihtoa tammikuussa päättyneeltä tilikaudelta kertyi 13,2 miljoonaa euroa.

Liikevoittoa Ideapark Oy:lle kertyi vielä 4,9 miljoonaa euroa. Tappiolle nettotuloksen painoivat kuitenkin 6,8 miljoonan euron korkokulut. Käytännössä yhtiön vuokrat eivät riittäneet kattamaan toimintakuluja ja rahoituksesta aiheutuvia kuluja.

Vuoden 2006 joulukuussa avattu Lempäälän Ideapark rakennettiin käytännössä kokonaan velkarahalla.

Pieksamäellä ollaan edelleen optimistisia

Jo reilun parin vuoden päästä myös Pieksamäeltä löytyy oma Ideapark. Kaupunginjohtaja Tapio Turunen ei ole huolissaan Lempäälän Ideaparkin tappioista.

-Tämä on tietysti lähinnä Masku-kiinteistöjen asia murehtia Ideaparkin pärjäämistä. Kunnan on mahdoton ryhtyä miettimään liiketoimintariskiä. Masku-kiinteistöjen kanssa käymieni keskustelun jälkeen olen Ideaparkin suhteen aika luottavainen, koska Lempäälän ideaparkin tappion määrä on kuitenkiin liikevaihtoon nähden verrattain pieni.

Pieksämäen kaupunki vauhdittaa hanketta 9-10 miljoonan euron panostuksella. Rahat menevät infrastruktuurin, kuten teiden ja kunnallistekniikan rakentamiseen. Kaupunginjohtaja Tapio Turusen mukaan kaupunki tulee saamaan vastineeksi työpaikkoja ja sitä kautta verotuottoa. Pieksamäen työttömyysprosentti on tällä hetkellä noin 9,5 %. Kaupunginjohtaja tulee olemaan tyytyväinen, mikäli puolet tulevan Ideaparkin työntekijöistä on Pieksämäkeläisiä; kaupunki on viimeisen 15 vuoden aikana menettänyt peräti 2 500 työpaikkaa.

Pieksamäen Ideaparkille asiakkaat Pietarista

Pieksamäen kaupungin kaavaluonnoksessa on varauduttu siihen, että Pieksamäen rautatieasemalta rakennetaan jonkinlainen syöttöliikenne Ideaparkkiin. Ideaparkin tontti sijaitsee noin kaksi kilometriä Pieksamäen rautatieasemalta etelään, joten kyseeseen tulee jonkilainen kevytrautatie ja sille seisake. Varsinaisen liikenteen järjestäminen on vielä aivan auki.

Suunnitelmissa on tuottaa asiakkaita tilausjunilla jopa Pietarista saakka.

Pieksamäen kaupunki on tässä vaiheessa sitoutunut vain kaavamuutoksiin. Vaikka Ideaparkin omistajat päättäisivät lykätä Pieksamäen hanketta Lempäälän tappioiden vuoksi, Pieksamäen taloudelliset menetykset eivät olisi kummoisia

Pieksamäen kaupungin kaavoitus on ympäristöviranomaisten kanssa käytyjen neuvottelujen vuoksi hidastunut noin kolmella kuukaudella, joten kaupunginjohtajan näkemyksen mukaan suunniteltu avajaispäivä 5. joulukuuta 2010 ei tule toteutumaan.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.