Mainos

Ideaparkin kiinalaisravintolan kokeilla pöyristyttävät työolot

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi tänään laajan ihmiskauppajutun käsittely.

Syyttäjän mukaan Lempäälän kauppakeskus Ideaparkissa tiloja vuokrannut kiinalaisravintola teetti työntekijöillään yli kolmen vuoden ajan pitkää päivää mitätöntä korvausta vastaan.

Erityisesti ravintolan nuoret kiinalaiskokit olivat tukalassa asemassa, sillä he joutuivat korvaamaan kustannukset Suomeen tulostaan vuosien ankaralla työnteolla. Lomia ei tunnettu ja työpäivät olivat vähintään yhtä pitkiä kuin aukioloajat. Vapaapäivät olivat harvinaisia ja nekin vietettiin työpaikalla.

Yöt nukuttiin työnantajan tarjoamassa kaksiossa, jossa myös työnantaja itse asui.

– Kokit ovat tulleet vastaajan kyydissä ravintolaan ja takaisin. Yöt he ovat viettäneet asunnolla, eli he eivät ole asioineet Suomessa lainkaan esimerkiksi kaupoissa. Jos he ovat halunneet ostaa jotain, jompi kumpi vastaajista on sen ostanut. He kulkivat aina työnantajiensa seurassa, kihlakunnansyyttäjä Leena Koivuniemi perusteli syytettä.

– He ovat olleet koko ajan työnantajan silmän alla. Se on tehnyt heidän asemastaan riippuvaisen.

Tarjoilijatkin ahdingossa

Kokkeja rekrytoitiin Kiinasta sekä Unkarista. Yksi kokeista kertoo olleensa velvoitettu työskentelemään ravintolassa kolmen vuoden ajan noin kahdensadan euron kuukausipalkalla, koska lentolippu piti saada maksetuksi.

Tarjoilijat taas rekrytoitiin Suomesta pääosin netti-ilmoituksilla. Myös heidän osaltaan työolot olivat hankalat. Päivät olivat pitkiä ja suoraan käteen maksettu palkka muutamia kymppejä päivässä.

Syyttäjän mukaan ravintoloitsijat käyttivät hyväkseen ulkomaalaisten työntekijöiden kielitaidottomuutta ja tietämättömyyttä.

Rikoshyöty jopa 200 000 euroa

Syytteiden käsittely alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Kiinalaistaustaista miestä ja -naista epäillään muun muassa kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, joka on ihmiskaupan kaltainen rikos. Syyttäjä vaatii ravintolan vastuuhenkilöille vankilatuomiota. Rikoshyödyksi on laskettu noin 200 000 euroa.

Vyyhtiin liittyy myös talousrikoksia, joiden käsittely alkoi jo viime viikolla.

Suomessa edelleen asuvat yhdeksän asianomistajaa vaativat korvattavaksi jopa kymmenien tuhansien palkkoja ravintola-alan taulukkojen mukaan. Molemmat syytetyt kiistävät rikoksen sekä lasketun rikoshyödyn suuruuden.

Miespuolisen ravintoloitsijan mukaan työehdoista oli sovittu kunkin työntekijän kanssa erikseen. Ravintolassa päällikköasemassa olevan naisen mukaan hän ei vastannut palkkojen maksusta tai työntekijöiden rekrytoinneista - hän vain pyöritti ravintolaa omistajalta saamiensa ohjeiden mukaan.

Ravintola suljettiin viime kesänä.

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 7.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.