Mainos

ICL Data sai uusia omistajia - tähtäimessä Helsingin pörssi

Internet-sovelluksiin erikoistunut ICL Data sai tänään uusia omistajia, kun sen englantilainen emoyhtiö ICL PLC myi hieman vaille 17 prosentin siivun yhtiöstä suomalaisille ja kansainvälisille sijoittajille. ICL on puolestaan kokonaan japanilaisen Fujitsun omistuksessa. Samalla aloitettiin neuvottelut ICL-konsernin pohjoismaisten toimintojen yhdistämisestä ICL Dataan. Niissä työskentelee yhteensä noin 2000 ihmistä, joista 500 Suomessa.

ICL-yhtymän pääjohtaja Keith Todd kertoi Helsingissä, että suunnitelmissa on viedä ICL Data Helsingin pörssiin. Aikataulua ei ole päätetty. Todd perusteli panostamista Pohjoismaihin sillä, että uuden talouden osaamisessa Pohjoismaat ovat Euroopan johtaja ja näin yhtiön osaamiselle saadaan tärkeää näkyvyyttä. Hänen mukaansa samasta syystä listaamissuunnitelmat päätettiin aloittaa ICL Datasta.
-Tämä on mahtava mahdollisuus, Todd hehkutti. Hänen mukaansa ICL PLC aikoo jatkossakin pysyä yhtiön enemmistöomistajana. Myytyjen osakkeiden arvo oli 235 miljoonaa euroa eli noin 1,4 miljardia markkaa.

Suomalaista yrityshistoriaa

ICL Datan historiaan kuuluvat niin Suomen kaapelitehdas kuin Nokia. Nokia Datana tunnettu osa Nokian osaamista myytiin ICL:lle vuoden 1991 lopussa, kun Nokia taiteili vaikeuksiensa kanssa. Kiinnostus kohdistui tuolloin lähinnä mikromikko-tietokoneisiin. Vuonna 1996 pääosa konevalmistuksesta siirrettiin osaksi emoyhtiö Fujitsun tietokoneyhtiötä. ICL - ja ICL Data - keskittyivät puolestaan tietotekniikan järjestelmä- ja palvelutoimintaan. Internet-yksikkö perustettiin ICL Dataan kolme ja puoli vuotta sitten. Nyt siellä kehitetyillä keihäänkärkituotteilla on tarkoitus vallata ensin Pohjoismaat ja sitten keskeiset Euroopan markkinat. Yhtiö tekee Internet-sovelluksia mm. pankeille, kaupalle ja julkishallinnolle.

Nopea lähtö maailmalle


Toimitusjohtaja Henry Ehrstedt sanoi, että pohjoismaisten toimintojen yhdistämisellä yhtiö saa lentävän lähdön kansainvälisille markkinoille. Hänen mukaansa on täysin mahdollista, että toimintaa laajennetaan jatkossa myös yritysostoin. Ehrstedtin mukaan on luonnollista, että suurten omistajien kanssa tehdään yhteistyötä. Yhtiön pörssiin vienti on hänen mukaansa tärkeää myös siksi, että yhtiö pystyy varmistamaan jatkossa osaavien ihmisten saannin.

ICL Datan tilikausi päättyi perjantaina, mutta tilinpäätös on luvassa vasta toukokuussa. Tämän vuoksi yhtiön johto ei lähtenyt antamaan minkäänlaisia tietoja viime vuodesta. Ehrstedtin mukaan alan kasvunäkymät ovat kuitenkin hyvät.
-E-bisneksessä toteutunut kasvu on ollut sata prosenttia. Toisessa päässä on ylläpitopalvelutoiminta, jossa kasvu on muutaman prosentin, hän selvitti. ICL Datan liikevaihdosta noin 40 prosenttia tulee sovelluksista. Ehrstedtin mukaan siitä e-bisneksen osuus on huomattava.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.