IAU saattaa riitauttaa Roosa nauha -potkut: "Herra jumala, eihän sen käyttö vaikuttanut Patrikin työntekoon mitenkään"

Ilmailualan Unionin varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen hämmästelee Airpron päätöstä antaa potkut työntekijälleen Patrik Leppäselle. Syynä oli se, että Leppänen ei ollut suostunut lopettamaan Roosa nauhan käyttöä työasussaan.

Kähkönen kertoo MTV Uutisille, että IAU pohtii nyt potkujen riitauttamista.

– Patrik kokee, että hän ei ole asiassaan tehnyt mitään laitonta. Pohdinnassa on ylittyykö irtisanomiskynnys lainkaan näkökulmasta.

Kähkönen huomauttaa, että samaa työtä tekevissä viereisissä yhtiöissä Roosa nauha on kuulunut työasuun.

– Jopa Airpron maapalveluja tekevässä toisessakin firmassa käytetään Roosa nauhaa.

"Työnantaja ylireagoi antaessaan potkut"

Kähkönen kommentoi, että koko jupakassa ei ole edes oleellista potkujen laillisuus tai laittomuus.

– Minun mielestäni on oleellista onko asiassa tapahtunut oikeus ja kohtuus. Onko siis oikein tällaisen asian takia irtisanoa, vaikka siihen olisikin työnantajalla laillinen oikeus, Kähkönen pohtii.

Kähkönen kokee, että Airpro on ylireagoinut antaessaan Leppäselle potkut.

– Näkisin, että tässä on turhaa jääräpäisyyttä työnantajan kohdalta. Työnantaja on tietysti sitä mieltä, että Leppänen on jääräpäinen. Mutta työnantajallakin olisi ollut monia muita keinoja hoitaa tämä fiksusti. Luulen tässä käyneen niin, että joku esimies on pyytänyt Patrikia ottamaan nauhan pois ja hän ei ole suostunut. Siitä on tullut periaatteellinen valtataistelu esimiesten ja Patrikin välille.

"Airpro lähti Leppäsen aloitteesta mukaan kampanjaan"

Kähkönen toteaa, että Airpro lähti nimemonaan Leppäsen aloitteesta tukemaan Roosa nauha -kampanjaa.

– Muissa yhtiöissä, jotka tiedän se tarkoittaa käytännössä, että työnantaja ostaa nauhoja ja jakaa työntekijöille. Siinähän se näkyy, että yhtiö on mukana kampanjassa.

Kähkönen huomauttaa, että kyseessä oli vain lokakuun kestävä kampanja rintasyöpätutkimusta varten.

– Leppänen on tällä hetkellä talvilomalla ja kun loma päättyy niin koko Roosa nauha -kampanjakin päättyy. Loman jälkeen hänellä olisi ollut mahdollisuus palata töihin ihan normaalisti, eikä hän olisi edes enää käyttänyt Roosa nauhaa.

"Nostan hattua Patrikille"

Kähkönen kertoo, että Leppänen oli työpaikallaan pidetty henkilö. Hän sai Airprostakin  työtodistuksen, jonka mukaan hän oli erinomainen työntekijä

– Muut työntekijät ovat olleet pöyristyneitä tapahtuneesta. Eihän tämä Roosa nauhan käyttö vaikuttanut Herra jumala hänen työntekoonsa mitenkään.

Kähkönen kertoo arvostavansa Leppäsen periksiantamattomuutta periaatteidensa kanssa.

– Henkilökohtaisesti nostan hattua Patrikille, että hän on pitänyt kantansa. Nykymaailmassa tuntuu, että kun työnantaja pelottelee, niin kaikki pelkäävät. Mutta sitten löytyykin tällainen henkilö, joka uskaltaa kyseenalaistaa asiat.

Kähkönen pohtii olisiko mahdollista, että työnantaja voisi vielä perua irtisanomispäätöksensä.

– Mutta onhan se on aika harvinaista, että työnantaja peruisi näitä päätöksiä.

 

Yhä useampi parantuu rintasyövästä 8:58

 

Lue myös:

    Uusimmat