Hyytävää dominointia: yksi maa on voittanut saman kilpailun kaikki yhdeksän olympiakultaa

Etelä-Korea hallitsee olympialaisten jousiammunnan joukkuekilpailuja vastaansanomattomasti. Maa on voittanut Tokiossa kaikki lajin kolme kilpailua, ja varsinkin Korean naisten olympiavoittoputki on mieletöntä luokkaa.

Etelä-Korea on voittanut jousiammunnan naisten joukkuekilpailun kaikissa olympialaisissa, joissa kilpailu on ollut mukana. Vuodesta 1988 tämänvuotisiin Tokion olympialaisiin maa on vienyt kaikki naisten joukkuekilpailun yhdeksän olympiakultaa.

Etelä-Korea on voittanut Tokiossa myös ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa mukana olleen sekajoukkuekilpailun sekä miesten joukkuekilpailun.

Miehissä Etelä-Korean putki ei ole aivan naisten veroinen: Korea on voittanut kaksi viimeisintä miesten joukkueolympiakultaa. Se on vienyt 2000-luvulla kaikki muut miesten olympiajoukkuekilpailut paitsi Lontoon 2012 mittelön, jossa kultaa juhli Italia ja Etelä-Korea jäi "vasta" kolmanneksi.

Kiinan Taipeilla ei ollut Tokion miesten finaalissa palaakaan, kun Etelä-Korea päihitti sen 6–0.

– Ennen kisoihin menemistä sanoin itselleni, että ei edes ajatella mitaleita. Kun ahnehdit mitaleita, sinulla on paljon ajatuksia päässäsi, ja se saa vartalosi jännittyneeksi, kultaa sekä miesten joukkuekilpailussa että aiemmin sekajoukkuekilpailussa voittanut 17-vuotias Kim Je Deok kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvaltaistähti Brady Ellison kokee, että Etelä-Korean edistyneelle jousiammunnan ammattilaisjärjestelmälle on vaikea vastata.

– Jousiammunta on siellä kuin meillä MLB (baseballin ammattilaisliiga) tai NFL (amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga). Ainoa keino, jolla joku voisi pystyä lyömään Korean, on parempi joukkuetyöskentely, eikä kukaan ole vielä tehnyt sitä, Ellison sanoi.

Jousiammunnan olympiatapahtumat jatkuvat henkilökohtaisilla kilpailuilla. Suomesta on mukana Antti Vikström.

Lue myös:

    Uusimmat