Hyvästit sotkuille – näin kotisi pysyy aina järjestyksessä!

Vaikka vasta siivosit, nyt koti vaikuttaa jo hävityksen kauhistukselta – kuulostaako tutulta? Näillä vinkeillä kotisi pysyy aina kunnossa.

Järjestyksen ylläpidosta on tehtävä samanlainen välttämättömyys kuin vaikkapa hampaiden pesusta tai ruoan laitosta – teet ne joka päivä ilman, että edes ajattelet viitsimistä tai jaksamista.

Kuten monessa muussakin asiassa, myös kodin puhtaanapidossa suunnitelmallisuus on kaiken a ja o.

1. Tunnista ongelmakohdat

Katso ympärillesi – miksi kotonanne on sekaista? Jos ongelmana on kenkä- ja takkikasa eteisessä, panosta säilytysjärjestelmiin tai jos lapset jättävät leikit keskelle lattiaa, sopikaa yhdessä, että suuremmat leikit pysyvät lasten omissa huoneissa.

2. Suunnittele

Muista myös suunnitella kodin arki mahdollisimman tehokkaaksi – kannattaisiko vaatesäilytys laittaa lähelle kodinhoitohuonetta tai pysyisivätkö hanskat ja pipot paremmin tallessa, jos jokaisella perheenjäsenellä olisi niille oma laatikko eteisessä?

Luovu myös turhista huonekaluista, sillä jos huoneessa on liikaa kalusteita, sen siivoaminen on hankalampaa ja se vaikuttaa sekavammalta.

Kiinnitä lisäksi huomiota pieniin yksityiskohtiin: Kannattaisiko esimerkiksi jokaiseen huoneeseen laittaa pieni roskakori tai pysyisivätkö lasten lelut paremmin poissa lattialta, jos niille olisi oma laatikko, jonne lelut on helppo laittaa leikkien jälkeen?

3. Luovu turhasta tavarasta!

Usein sekaisuus johtuu liiallisesta tavarapaljoudesta. Käy kotisi hiljalleen kohta kohdalta läpi ja laita kiertoon tai roskikseen kaikki sellaiset tavarat, joita et käytä.

4. Varastot kuntoon

Varasto on olemassa sellaisia tavaroita varten, joita käytätte vain silloin tällöin, mutta joita kuitenkin tarvitsette – esimerkiksi kesävaatteet ja sukset kuuluvat varastoon.

Usein sinne kuitenkin eksyy tavaroita ja huonekaluja, joille ei ole enää mitään käyttöä. Aloita tavaroiden raivaaminen varastosta, jotta saat sinne lisätilaa ja voit laittaa kodin muista huoneista ylimääräisiä, mutta tarpeellisia tavaroita varastoon.

5. Tehokas vartti joka ilta tai aamu

Milloin olet tehokkaimmillasi? Tee tehovartista päivittäinen rutiini, jonka aikana järjestät kodin mahdollisimman nopeasti kuntoon. Voit vaikkapa laittaa kello soimaan 15 minuutin kuluttua, jotta joudut olemaan mahdollisimman ripeä, etkä joudu tuhlaamaan siivoamiseen koko iltaa.

Kun kuljetat nopeasti ympärillä lojuvat tavarat omille paikoilleen, järjestelet sohvatyynyt ja pyyhit keittiön, koti on nopeasti paremmassa kunnossa – etenkin kun teiltä ei löydy enää turhaa tavaraa, vaan kaikelle on oma paikkansa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja