Hyvän asumisen tarkastuskohteena Kuopioon rakentuva Saaristokaupunki

Hyvän asumisen tarkastaja kävi Kuopiossa, historiallisessa järvimaisemassa tutkimassa sinne nousevaa "Saaristokaupunkia." Täällä on kalasteltu niin muikkua kuin taimenta jo 600 vuoden ajan ja viljelty maata - ensin torppia ja sitten itsenäisiä tiloja - noin 300 vuotta. Kaksi perhettä ja hankkeen projektipäällikkö kertovat, onko alueella edelleenkin hyvä asua.

"Halusimme käyttää meillä olevia niemiä, vettä ja rantoja sellaiseen asuntorakentamiseen, josta suomalaiset unelmoivat," selvittää projektipäällikkö, Kuopion asuntotoimen johtaja Hannu Harjunheimo. "Alue tulee tarjoamaan monenlaisia asumisratkaisuja omakotitaloista kerrostaloihin. Vuoteen 2008 mennessä täällä on koti 14000 ihmiselle."

Saaristokaupungissa on rantaviivaa 42 kilometriä. Maiseman erityispiirteet kuvastuvat hyvin niiden neljän kaupunginosan nimestä, joista Saaristokaupunki koostuu: Pirttiniemi, Savolanniemi, Rautaniemi ja Lehtoniemi. Ja kuten arvata saattaa, kulkeminen saaristosta manterelle on täälläkin ollut pulmallista. Jotta alue saadaan kunnolla Kuopion yhteyteen, tullaan rakentamaan kokonaan uusi tie, Saaristokatu, joka lyhentää asukkaiden matkaa keskustaan parhaimmillaan jopa 14 km.

"Erikoista tässä on se, että kun kaupungit normaalisti kasvavat keskustasta pois päin, me teemme juuri päin vastoin ja kasvamme keskustan suuntaan," Harjunheimo myhäilee. "Moni onkin sanonut, että tämä se on todellista kestävää kehitystä."

Harjunheimo korostaa, että Kuopio koettaa tosissaan toteuttaa periaatetta, jonka mukaan kaupunki on asukkaita varten eikä päinvastoin. Asukkaat ovat olleet alusta pitäen olleet osallisina niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Paula Sorso ja Petri Sysilä sekä lapset Eetu ja Iida myöntävät Harjunheimon osuvan oikeaan. Perhe asuu kolmatta vuotta Saaristokaupungin Rautaniemessä talossa, jossa on 137 asuinneliötä: kolme makuuhuonetta, olohuone, vierashuone sekä normaalit pesu- ja kodinhoitotilat.

"Perustukset tehtiin itse, siihen tehtaalta talopaketti kattoristikkoinen ja siitä taas loppuun asti omin ja kaveriporukan voimin," Petri muistelee rakennusprojektia. "Talosta tuli sellainen koti kuin haluttiin. Kompromisseja oli tietysti tehtävä niin ylä- kuin alakerrassa, mutta myös kustannukset saatiin pidettyä kurissa."

Paula on erityisen tyytyväinen ympäröivään luontoon:

"Tontti rajoittuu metsään, ja kyllä sitä ovat lapset hyödyntäneetkin. Uudet ja hienot koulut ovat lähellä."

Molemmat antavat asumiselleen neljä ja puoli tähteä: talo on sellainen kuin haluttiin ja se rakennettiin sellaiselle tontille, jota oli toivottu.

Toinen vierailukohde sijaitsee Savolanniemessä. Perheeseen kuuluu neljä jääkiekkoilua harrastavaa poikaa, jotka käyvät Kuopion keskustassa englanninkielistä koulua. Molemmat aikuiset ovat töissä, joten elämä on pysyvästi kiireistä.

Anne Ranta-Pere ja Antero Peipponen halusivatkin taloonsa nimenomaan toimivuutta ja valoisuutta arjen helpottamiseksi.

"Arjen pyörittäminen vie suurimman osan aikaa," Antero kuvailee. "Molemmat ovat töissä ja kun omat työpäiväni venyvät säännöllisesti pitkiksi, poikien kuljettaminen harjoituksiin jää melkein täysin Annen vastuulle."

Ranta ja asumisen oikeanlainen yhteisöllisyys ovat suurimpia valtteja. Talojen välillä ei ole aitoja ja valoisina kesäiltoina istutaan rannassa ja poiketaan sen talon pihalle, missä milloinkin seuraa löytyy. Talvella asukkaat hoitavat jäällä yhteistä luistinrataa. Nuorimpien kanssa on hiihdetty parin kilometrin päässä sijaitsevalle laavulle paistamaan makkaraa.

"Eniten sieluani lämmittää kuitenkin oma sauna ja sen ikkunoista avautuvat näkymät Kallavedelle," kiireinen mies tunnustaa ja antaa asumiselleen neljä tähteä.

Puoliso on samaa mieltä:

"Järvi on paras. Yhden tähden kuitenkin vähennän, sillä harrastusvälineiden hoidon olisi voinut organisoida vieläkin paremmin."

Hyvän asumisen tarkastajan arvio:

Ihmisille annetaan Kuopion Saaristokaupungissa vapaus valita ja vaikuttaa. Heidän toiveensa ja näkökulmansa otetaan todella hyvin huomioon, sillä kaupungin asuntotoimi on heidän kanssaan läheisessä ja aktiivisessa yhteistoiminnassa. Saaristokaupunki tuo myös helpotusta tiiviisti rakennetun Kuopion asuntopulaan.

Kestävän kehityksen periaatteet on otettu huomioon esimerkiksi Saaristokadun rakentamisesta tehdyissä lukuisissa tutkimuksissa, joissa on selvitetty muun muassa sen vaikutusta luontoon.

Keskeneräistä on aina paha arvostella, mutta tämän visiitin perusteella annan kohteelle neljä ja puoli tähteä!

(JKA 30.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat