Hyvä taloussuhdanne tuo potkua pääomasijoitusmarkkinoille

Rahastojen ylikeräämistä ei ole näköpiirissä.

Suotuisat talousvirtaukset pönkittävät myös pääomasijoitusmarkkinoita. Viime vuodet ovat olleet pääomasijoittamiselle hyvät, ja toimiala on kasvanut Suomessa. Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan uusia sijoituksia tehtiin viime vuonna yhteensä 350 miljoonan euron edestä.

- Varoja ohjautuu rahastoihin, kun kehitys ennakoidaan suotuisaksi, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Eqvitec Partnersin osakas Matti Turunen.

- Sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä pääomasijoittaminen on ollut varsin kannattavaa, hän jatkaa.

Pääomasijoittaminen on Turusen mukaan lyönyt jo laudalta pörssisijoittamisen. Erityisesti yritysjärjestelyihin ja -kauppoihin keskittyvien buy out -rahastojen tuotto on Turusen mukaan ollut hyvää.

- Ne ovat menestyneet pitkässäkin syklissä erittäin hyvin, koska on paljon yritystehottomuutta. Uusilla järjestelyillä saadaan syntymään hyviä yhtiöitä.

Pääomasijoittajien irtautumiset yrityksistä kasvoivat Suomessa viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin ennätystasolle.

- Sijoitettua rahaa on siis palautunut enemmän kuin uutta on kerätty, eli eläkeyhtiöt ovat hyvin tyytyväisiä.

Siemenvaiheen rahoitusta kaivataan

Kasvua rahoittavien venture capital -sijoitusten osuus yritysostoihin verrattuna kasvoi Suomessa viime vuonna. Huolta tuntuu olevan ilmassa ennen muuta siitä, riittääkö pääomasijoittajilla intoa satsata aivan alkuvaiheessa oleviin yrityksiin. Siemenvaiheen yritysten rahoitus on Turusen mukaan vaativaa - se syö aikaa, pääomia ja resursseja.

- Yhteiskunnallisen ja kaupallisen rahan liitto on yleensä välttämätön.

Turunen muistuttaa, että siemenyrityksestä saatavien tuottojen määrästä ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa Suomessa.

- Eläkeyhtiöt eivät ole kovin suurella halulla halunneet lähteä mukaan, koska näyttöä tuotosta ei vielä ole.

Pääomasijoittamista siemenyrityksiin pidetään tärkeänä kansantalouden kannalta. Vasta käynnistymässä olevalla yritystoiminnalla ei usein ole muitakaan rahoitusmahdollisuuksia.

Pullonkaula alkuvaiheen yritysrahoituksessa on Turusen mielestä ennen muuta osaamis- ja yrittäjälähtöinen. Suurien kansainvälisten yritysten osaamista olisi hyvä saada paremmin siirrettyä pienimmille, ja kasvuhalukkuuttakin voisi hänen mielestään olla lisää.

Kilpailu kiristynyt

Pääomia hallinnoivan yhtiön pitää toisaalta houkutella sijoittajia, toisaalta potentiaalisia yrityksiä. Parhaista hankkeista käydään Turusen mukaan kovaa kisaa erityisesti kasvurahoituskentällä. Se näkyy myös hinnoissa.

- Kilpailu nostaa hyvien hankkeiden sisäänmenohintoja, eli osakkeen hinta on kova jo silloin kun mennään sisään yritykseen.

Turusen mukaan kilpailu kovenee aina hyvän suhdanteen myötä. Toisaalta yhteistoiminta on tärkeää. Esimerkiksi Eqvitecin sijoituksista lähes kaikki ovat yhteissijoituksia, useimmat ulkomaalaisen partnerin kanssa.

- Yhteissijoittaminen leikkaa jossain määrin kilpailun terää, mutta muodostaa usein pääomasijoittajien omia kompetenssipatteristoja.

Yksi pääomasijoittamisen menestyksen mittari lienee se, että kansainvälistä pääomaa on saatu Suomeen kasvavassa määrin. Kasvuyritysten pörssilistautumisia ei sen sijaan toistaiseksi ole nähty niin paljon kuin muissa Pohjoismaissa.

Mitä on odotettavissa, jos suhdanteet ottavatkin tiukan käänteen toiseen suuntaan? Turunen ei ole huolestunut.

- Rahastojen ylikeräämistä tai yritysten yliarvostusta kursseissa ei kyllä ole näköpiirissä tällä hetkellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat