Trump on saapunut New Yorkiin – aikoo antautua poliisille

Trumpin syytteet otettiin ristiriitaisin tunnelmin vastaan: "Hän haluaa olla kuin Putin" 2:03
Katso myös: Trumpin syytteet otettiin ristiriitaisin tunnelmin vastaan: "Hän haluaa olla kuin Putin"

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin on määrä saapua tänään oikeuden eteen kuulemaan häneen kohdistuvat syytteet.

New Yorkin syyttäjänvirasto kertoi viime viikolla, että Trumpia vastaan nostetaan rikossyyte. Syyte liittyy tutkintaan 130  000 dollarin maksusta pornonäyttelijä Stephanie Cliffordille vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikaan. Clifford tunnetaan myös esiintyjänimellään Stormy Daniels.

Cliffordin on sanottu maksetun hiljaiseksi väitetystä seksisuhteesta Trumpin kanssa. Maksun on tunnustanut suorittaneensa Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen Trumpin puolesta. Trump on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Trumpin odotetaan saapuvan New Yorkissa oikeuden eteen tänään iltaseitsemän jälkeen Suomen aikaa. Trump matkusti maanantaina Floridasta New Yorkiin.

Tuomari on kieltänyt videokuvaamisen oikeussalissa, mutta joitakin tavallisia valokuvia saanee ottaa. Trumpista voidaan ottaa myös normaali poliisin pidätyskuva, josta tullee välittömästi julkisuudessa nettihitti.

Istunnossa syytetylle luetaan häntä vastaan nostetut syytteet, minkä jälkeen tuomari päättää, vapautetaanko syytetty takuita vastaan vai vangitaanko hänet. Tarkat syytteet julkistetaan oletettavasti vasta, kun ne on luettu Trumpille.

New Yorkin poliisi on varautunut tänään mahdollisiin Trumpin tukijoiden ja vastustajien protesteihin.

Trumpin odotetaan puhuvan julkisesti Floridassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.

"Nyt on kysymys oikeudesta"

New Yorkissa paikalle oli jo hyvissä ajoin kerääntynyt niin Trumpin vastustajia kuin tukijoitakin. Tukijoiden joukossa oli Vito Dichiara, 71, joka kertoi aikaisemmin olleensa Fox News -kanavan palveluksessa.

–  Olen täällä tukemassa Donald Trumpia, Yhdysvaltojen edellistä ja seuraavaa presidenttiä, Dichiara perusteli.

Trumpin vastustajiin lukeutuva Nancy Andrews, 67, sanoi oikeudenkäynnin osoittavan, ettei Trump kerskumisestaan huolimatta ole lain yläpuolella.

–  Trump on sanonut, että hän voisi ampua jonkun keskellä New Yorkia ja selvitä siitä. On hyvä, että tällaiset puheet haastetaan, Andrews sanoi.

New Yorkissa niin ikään asuva Lea Sturley muistutti maan jakautuneisuudesta.

–  On tärkeää muistaa, ettei nyt ole kysymys siitä, millä puolella kukakin on. Nyt on kysymys oikeudesta, hän perusteli.

Sankan toimittajajoukon ohi kiihdyttänyt ohikulkija taas arvosti tulossa olevan tapahtuman draaman kaarta.

–  Kaupungin paras show! Edes Shakespeare ei olisi pystynyt tähän.

Trumpiin kohdistuu myös muita tutkintoja

Trumpista on tulossa Yhdysvaltain historian ensimmäinen presidentti, jota vastaan nostetaan rikossyyte.

Julkaisemassaan lausunnossa Trump kutsui valamiehistön päätöstä "poliittiseksi vainoksi ja korkeimman tason vaalihäirinnäksi historiassa". Entinen presidentti syytti demokraattipuoluetta valehtelusta ja pakkomielteestä saada hänet kiinni.

New Yorkin osavaltiossa suoritettu tutkinta on yksi kolmesta Trumpiin kohdistuvasta tutkinnasta, jotka voivat johtaa rikossyytteisiin. Entiseen presidenttiin kohdistuu tutkintoja myös Georgiassa vuoden 2020 vaaleihin liittyen sekä Washingtonissa liittyen tammikuun 2021 hyökkäykseen kongressitalo Capitoliin.

Trump on ilmoittanut pyrkivänsä republikaanien presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat