Mainos

Hyssälä: Suomella hyvät valmiussuunnitelmat

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan Suomessa on erittäin hyvät valmiussuunnitelmat pandemian varalta. Suomen kansallinen valmiussuunnitelma valmistui vuonna 2006. Tämän suunnitelman mukaan toimitaan, mikäli sikainfluenssa Suomeen leviää, sanoo Hyssälä.

Sikainfluenssan taudinkuva on vielä tällä hetkellä tarkentumaton, mutta joka tapauksessa Suomen materiaalinen valmius on hyvä, Hyssälä lisää.

Suomen valmiustasoa on nostettu SARS-epidemian ajoista lähtien; henkilökuntaa on koulutettu, suojaimia hankittu ja sairaaloihin rakennettu eristyshuoneita. Lintuinfluenssan puhjettua valmiustasoa nostettiin entisestään. Myös budjettirahoitusta lisättiin, jotta koko maassa pystytään varautumaan epidemioihin, kertoo Hyssälä.

Suomi päivittäin yhteydessä Euroopan viranomaisiin

Euroopassa toimitaan hyvin pitkälle WHO:n ohjeiden mukaan. EU:n oma terveysvirasto sijaitsee Tukholmassa ja Suomesta ollaan päivittäin yhteydessä sekä WHO:n että EU:n terveysviraston kanssa, Hyssälä kertoo.

-Mielestäni on Suomen vahvuus, että olemme mukana kansainvälisissä järjestöissä ja yhteistyössä.

Influenssalääkkeitä (Tamiflu, Relenza) on Suomella varastossa yli 1,3 miljoonaa. Vielä ei tosin ole sataprosenttista varmuutta siitä, että tehoavatko lääkkeet, Hyssälä toteaa.

- Tiedottaminen on nyt ensisijaisen tärkeää, koska vain oikeanlaisella tiedotuksella pystymme ehkäisemään taudin leviämisen.

Suomen hallitus kokoontuu sikainfluenssan tiimoilta keskiviikkona.

-Jos epidemia leviää pandemiaksi, niin tilanne on otettava vakavasti. Kansalaisten suojelemiseksi tullaan siinä tapauksessa tekemään kaikki mahdollinen, Hyssälä painottaa.

Katso ministeri Hyssälän haastattelu kokonaisuudessaan (Toimittaja Tarja Hakulinen)

Katso Risto Puolimatkan juttu (Kymmenen uutiset 27.4.2009)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Kymmenen uutiset 27.4.2009)

Katso Helena Petäistön raportti Luxemburgista (Kymmenen uutiset 27.4.2009)

Katso Tarja Hakulisen ja Kitta Ahlforsin jutut (Seitsemän uutiset 27.4.2009)

Katso Markus Pirttijoen juttu ja Elinkeinoelämän Keskusliiton vastaava ekonomisti Penna Urrilan haastattelu (Kauppalehden talousuutiset 27.4.2009)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.