Huumeparoni Pablo Escobarin "kokaiinivirtahevot" valtaavat Kolumbian luontoa – apua haetaan ehkäisynuolesta

Kolumbiassa kokeillaan uutta ratkaisua maan virtahepo-ongelmaan. Haitallisen vieraslajin nopeaa lisääntymistä yritetään hillitä ehkäisynuolilla.

Vuonna 2007 Kolumbian maatalousministeriö sai yllättävän puhelun. Maan luoteisosassa kalastajat olivat havainneet otuksia, jollaisia he eivät olleet nähneet koskaan ennen. Pian suurisuiset ja pienikorvaiset elikot paljastuivat virtahevoiksi.

Viranomaiset toki tiesivät, että Afrikassa normaalisti asuvia virtahepoja on Kolumbiassa, mutta niiden luultiin pysyvän huumeparoni Pablo Escobarin entisen maatilan läheisyydessä.

Suuruutensa päivinä maailman vaarallisimpiin ja rikkaimpiin rikollisiin kuulunut Escobar oli salakuljettanut virtahepoja yksityiseen eläintarhaansa, joka sijaitsi tämän omistamalla ylellisellä Hacienda Napoles -tilalla. Kun Esbobar kuoli vuonna 1993 siirrettiin suurin osa eksoottisista eläimistä eläintarhoihin, mutta valtavat virtahevot jätettiin niille sijoilleen.

Vuoden 2007 havainnot yli sadan kilometrin päässä tulivat yllätyksenä ja todistivat virtahepojen levinneen kauas Hacienda Napolesista. Tuolloin populaatio tosin oli vasta noin 16 yksilöä. Tänä päivänä Kolumbiassa on jo noin 90 virtahepoa.

Jos sama lisääntymistahti jatkuu, arvioidaan populaation koon kasvavan jopa 1 500 yksilöön kahdessakymmenessä vuodessa.

Avuksi ehkäisynuoli?

Kolumbian viranomaiset yrittävät ratkaista ongelmaa yhteistyössä Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Kokeilussa on eläimeen ammuttava ehkäisynuoli.

– Injektoimme niin monta yksilöä kuin mahdollista. Sen jälkeen otamme näytteitä ulosteista ja analysoimme niitä laboratoriossa nähdäksemme urosten ja naaraiden hormonimääriä, paikallishallinnon eläinlääkäri Gina Paola Serna selittää.

Projekti kestää alustavasti kahdesta kolmeen vuotta ja sen aikana virtahepoja on tarkoitus pistää ehkäisynuolella useita kertoja.  

– Pistos, jota käytämme, on hyvin samanlainen kuin peurakantojen hillitsemisessä käytetty, mutta hieman erilainen. Tämän koostumus on suunniteltu vain virtahepoja varten, Yhdysvaltain villieläinten tutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Douglas Eckery kertoo.

Virtahepojen sterilisointi leikkaamalla olisi kallista, vaarallista ja hyvin hidasta, joten sen avulla populaation kasvua tuskin pystyttäisiin hillitsemään. Siksi ehkäisynuolten toivotaan tuovan ratkaisun ongelmaan. Vieraslajin metsästämistäkin on aika ajoin ehdotettu, mutta moni kolumbialainen on kiintynyt maskotin asemaan nousseisiin hippoihin, joten ehdotuksen vastustajat ovat voittaneet.

"Kokaainivirtahevoiksikin" kutsuttu populaatio on jo sekoittanut kolumbialaista ekosysteemiä. Eläinten uloste on rehevöittänyt vesistöjä ja ne ovat syöneet suuria määriä maanviljelijöiden satoa.

Virtahepo voi myös olla ihmiselle vaarallinen. Laji tappaa kotiseuduillaan Afrikassa vuosittain jopa noin 500 ihmistä. 

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat