Huumeet taakseen jättänyt Sabrina: Olen onnellinen terveestä lapsesta

Erilaiset äidit -sarjan seitsemännessä jaksossa 21. lokakuuta tutustuttiin Sandelinien perheeseen. Huumeriippuvuuden vankilaan jouduttuaan selättäneelle Sabrinalle ensimmäiset kuukaudet pienen Luca-pojan äitinä ovat tehneet selväksi sen, että hänellä on pienen poikansa kanssa edessä aurinkoinen tulevaisuus.

Sabrina Sandelinin, 27,huumeiden käyttö päättyi siihen, kun hän joutui vankilaan. Viisi kuukautta myöhemmin hän synnytti terveen Luca-pojan. Arki pienen lapsen kanssa on lähtenyt sujuvasti käyntiin ja Sabrinalla on vahva usko siihen, että hän pystyy jatkossakin vaalimaan päihteetöntä elämäntapaa.

Sabrina jäi lapsen kanssa yksin

Pian lapsen syntymän jälkeen Sabrinalle selvisi, että hän tulee kasvattamaan lapsensa yksin. Vaikka pienen Luca-pojan isä ja Sabrinan entinen avomies tapasikin lastaan säännöllisesti lapsen synnyttyä, ei hän ole enää osa poikansa elämää.

– Hän valitsi toisin, Sabrina huokaa.

Sabrinalla ja Lucalla asiat ovat kuitenkin hyvin: äiti ja poika ovat päässeet muuttamaan pois Hämeenlinnan avovankilasta. Äidin ja lapsen arki on lähtenyt sujumaan mukavasti kodinomaisessa ympäristössä.

Asumme nyt Lucan kanssa ensikodissa. Pääsin koevapauteen elokuun lopussa ja meillä on mennyt todella hyvin. Pian muutamme täältä toisaalle. Jos emme ehdi saamaan omaa asuntoa suunnitellussa aikataulussa, muutamme siskoni luokse, Sabrina kertoo.

Entisten kotikulmiensa lähellä vielä toistaiseksi Lucan kanssa asuva Sabrina on törmännyt myös tuttuihin kasvoihin, jotka ovat muistuttaneet häntä päihteidenkatkuisesta menneisyydestä. Tuoreella äidillä on rankasta taustastaan huolimatta vakaa usko siihen, että hän itse on jättänyt päihteet taakseen – lopullisesti.

– Uskon todella paljon itseeni ja siihen, että minä pysyn selvin päin. Saan aika vapaasti liikkua täällä ja minä olenkin kaupungilla törmännyt niihin entisiin kavereihin, jotka käyttävät edelleen huumeita. Minulle ei ole kyllä missään nimessä tullut sellaista oloa missään vaiheessa, että olisin halunnut lähteä heidän mukaansa, Sabrina kertoo.

Aika ei ole kullannut Sabrinan muistoja, mutta sitä vastoin pikkuinen Luca on varastanut hänen sydämensä. Poika on osoittautunut erityisen erityisen tyytyväiseksi ja taidokkaaksi lapseksi.

– Luca on mielettömän rauhallinen ja tyytyväinen lapsi. Hänellä on myös aika paljon kaikkia taitoja ikäisekseen: hän on esimerkiksi tosi ilmeikäs, hän päästelee kauheasti erilaisia äännähdyksiä ja pitää niskaa jo todella hyvin pystyssä, Sabrina kertoo.

Huumeiden käyttö palaa aika ajoin mieleen

Sabrina joutui vankilaan silloin, kun hänellä oli takanaan 16 raskausviikkoa. Vasta silloin hän lopetti huumeiden käytön kokonaan. Sabrina on elänyt päihteetöntä elämää yli puoli vuotta, Sabrina toivoo, että hän olisi havahtunut asioihin jo aiemmin.

– Minulle on nykyään hyvin selvää, että kuinka huonosti voin ja kuinka ahdistunut olin käyttäessäni huumeita. Nyt minulla on todella hyvä olla koko ajan, Sabrina kertoo.

– Minun olisi pitänyt muuttua jo silloin yhdeksän vuotta sitten kun huumeidenkäyttö alkoi, Sabrina huokaa.

Tuore äiti kertoo, ettei hänen mielessään pyöri enää jatkuvasti se, että hän on käyttänyt huumeita raskauden ensimmäiset kuukaudet. Tietyt tilanteet nostavat kuitenkin muistot pintaan.

– Jos näen muita vauvoja, niin minä ryhdyn kyllä automaattisesti vertailemaan Lucaa heihin. Luulen, että se johtuu siitä, että käytin huumeita raskauden alkuvaiheessa ja tarkkailen sitä, ettei huumeidenkäyttöni ole vaikuttanut Lucaan. Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Olen suunnattoman kiitollinen siitä, että Lucalla on kaikki hyvin, Sabrina kertoo.

Päihdetaustansa vuoksi Sabrina on kuitenkin erityisen tarkka siitä, ettei lapselle synny turhaan stressiä. Tuore äiti pitää huolen siitä, että pienokaisen arki on mahdollisimman rauhallista.

– Varjelen sitä, että hänen kehityksensä etenisi mahdollisimman hyvin ja pidän itseni mahdollisimman tiukkana kaikissa asioissa. Tämä on minulle ihan vierasta, kun olen ennen lipsunut kaikissa mahdollisissa asioissa, Sabrina kertoo.

Sabrina nauttii arjesta lapsen kanssa

Äidin roolin nopeasti omaksunut Sabrina nauttii tämänhetkisestä elämäntilanteestaan. Ensimmäistä kertaa elämässään Sabrina kokee saavuttaneensa jotain suurta.

– Äitiys on ihanaa. On mahtavaa kun elämä tuntuu siltä, että tällä kaikella on todella jotain sisältöä. Minä tunnen ylpeyttä itsestäni siksi, että olen saanut pidettyä lapseni tyytyväisenä. Minulla on sellainen olo, että olen saavuttanut jotain. Minusta tuntuu, että teen vihdoin jotain oikein, Sabrina toteaa.

Tulevaisuudessa Sabrina toivoo voivansa aloittaa koulunkäynnin. Tavoitteena opiskelulle on se, että hän pystyisi takaamaan pienen perheensä toimeentulon.

– Toivon, että Lucan kasvaessa pääsisin aloittamaan koulun ja turvaamaan Lucan tulevaisuuden myös taloudellisesti, Sabrina kertoo.

Opiskeleminen ei ole kuitenkaan vielä päällimmäisenä Sabrinan mielessä, sillä tällä hetkellä arkea eletään täysin Lucan ehdoilla. Tällä hetkellä tuoreen äidin haaveet ovat hyvin arkisia.

– Haaveilen ihanasta, onnellisesta ja rauhallisesta lapsiperheen elämästä. Haluan taata Lucalle mahdollisimman turvallisen elämän, Sabrina hymyilee.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Katso jakso: Perhe Sandelin

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja