Huuhkajien Lukas Hradeckylta käsittämättömiä pelastuksia – Tanskan superkärki paukutti hattutempun

Huuhkajat koki tappion Tanskalle EM-karsintojen avausottelussa.

Suomi kärsi 1–3-tappion Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan EM-karsintojen avausottelussa. Oliver Antmanin maalivire jatkui, Lukas Hradecky pelasti maaleja, mutta sankariksi nousi Rasmus Höjlund.

Ennakkoluulottomasti 4–4–2-ryhmityksellä vierasotteluun Kööpenhaminan Parkenilla lähtenyt Huuhkajat onnistui avausminuuttien aikana luomaan useita hyviä hyökkäyksiä kohti Kasper Schmeichelin maalia.

Oliver Antmanin, Joel Pohjanpalon ja Robin Lodin viime hetken ratkaisut jäivät kuitenkin vajaaksi viimeisellä hetkellä.

Hieman haparoiden puolustuspäässään aloittanut Tanska sai huonoja uutisia, kun pohkeensa loukannut tähtitoppari Andreas Christensen oli pakotettu vaihtoon. Barcelona-puolustajan tilalle tuli astetta heikompi ja hitaampi Victor Nelsson, mikä tuntui parantavan Suomen saumoja kiusata isäntiä entisestään.

Vain paria minuuttia myöhemmin pallo oli kuitenkin jo Suomen maalissa. Tanska hyödynsi harppuunamaisen iskunsa silmänräpäyksessä, kun Benfican laitapuolustaja Alexander Bah löysi tarkalla ja matalalla keskityksellään maalintekosektorin etutolpan edessä.

Palloon syöksyi Italian Serie A:n huippuseuran Atalantan 20-vuotias kärkimies Rasmus Höjlund, jonka herkkä kosketus vei sen vastustamattomasti Suomen maaliin. Tilannetta puolustaessa nukkuivat topparikaksikon Leo VäisänenRobert Ivanov ohella muukin suomalaispuolustus.

Höjlund vei osumallaan Tanskan 1–0-johtoon ja räjäytti Parkenin kotiyleisön huutomyrskyyn 21. minuutilla.

Pukki tarjoili, Antman viimeisteli

Toiselle puoliajalle Suomi saapui aggressiivisesti ja prässäsi ahnaasti Tanskan pelinrakentelua ylhäältä asti. Aktiivisempi ote oli kostautua kotijoukkueen vaarallisten hyökkäysten myötä, mutta yllättäen toisen puoliajan ensimmäisen osuman iskikin Suomi.

Maalivahti Lukas Hradeckyn pitkä avaus muuttui Pohjanpalon puskujatkolla puolittaiseksi läpisyötöksi ylöspäin täyttä höyryä paahtaneelle Teemu Pukille.

Tanskan puolustuksessa jatkuvasti muuta linjaa alempana pelanneen toppari Simon Kjärin roikkuminen kostautui tällä kertaa, sillä se avasi tilaa Pukin juoksulle ja antoi kotkalaiskärjelle ratkaisevan sekunnin aikaa havaita vasemmalta kohti maalia ampaisseen Oliver Antmanin juoksu.

Pukin täydellinen syöttö asetti Antmanille pallon vetopaikkaan, josta sensaatiolaituri ei enää osannut erehtyä. Kylmänviileä viimeistely takatolpan juureen jätti Schmeichelin täysin voimattomaksi.

Antmanin 54. minuutilla syntynyt 1–1-osuma sai Parkenin suomalaisen kannattajapäädyn hetkeksi täysin huumaantuneeksi. Maali oli Antmanin maajoukkueuran kolmas neljännessä ottelussa.

– Hyvä vire päällä. Tuntuu, että aina kun menen kentälle, teen maaliin, Antman tuumaili Ylelle ottelun jälkeen.

Suomen tasoitus oli jäädä lyhytaikaiseksi iloksi, kun Höjlund syöksyi pystysyötöstä läpiajoon. Lukuisia muitakin pelastuksia tehnyt Hradecky sai kuitenkin jalkansa venytettyä laukauksen tielle ja varman maalin estettyä.

Höjlund iski hattutempun

Hradeckyn lukuisat pelastukset valuivat kuitenkin viemäriin yhden heikosti puolustetun kulmatilanteen jälkeen. Laitapuolustaja Nikolai Alhon pusku tanskalaiskeskitykseen leijaili suomalaispuolustuksen epäonneksi täysin vapaana takatolpalle jääneelle Jonas Windille, joka nikkasi sen välittömästi maalin eteen. Höjlundilla oli helppo tuo juosta pallo maaliin vaihtopelaaja Tuomas Ollilan edestä.

2–1-osumasta Huuhkajat ei kuitenkaan enää toipunut, eivätkä vaihdosta tulleet Anssi Suhonen ja Marcus Forss pystyneet jättämään jälkeään loppukirissä.

Höjlund sinetöi hattutemppunsa ottelun lisäajalla, kun Tanska pelaili viimeisiä minuutteja pois kellosta Suomen päädyssä. Matala laukaus rangaistusaluieen sisältä sinetöi loppulukemiksi 3–1.