Mainos

Huu-Haa Innaselle juhlanäyttely Helsinkiin

Martti "Huu-Haa" Innanen - tai tuskinpa hänen nimeensä enää voidaan tuota "huu-haata" edes liittää - panee taulujaan näytteille Helsingissä elokuun 15. päivästä alkaen. Innasesta on tullut Suomen suosituimpia naivisteja - ja 70-vuotias taiteilija väittääkin, että hänen kevyelle musiikille tekemänsä rikokset ovat jo vanhentuneet.

Martti Innanen maalaa tuoreinta tauluaan Espoon Viherlaaksossa: horisontin muodostaa kuusirivistö, ja etualalle on suunnitteilla koko joukko perussuomalaisia - metsien miehiä ja naisia. Kaikilla suu ymmyrkäisenä auki - sieraimet eteenpäin sojottaen.

Nenänreiät ovat Innasen tauluissa sellaisia, että niitä on helppo kaivaa, ja hänen teoksissaan niitä myös kaivetaan. Mutta aina ei keväällä 70 vuotta täyttänyt Innanen ole ollut taidemaalari. Monet muistavat hänet alunperin musiikin tekijänä: ensin jazzmuusikkona, ja myöhemmin maankuuluna iskelmien irvailijana.

Yleisön huumorintaju koetteella


Hän kirjoitti piruuttaan tangoparodian "Elsa, kohtalon lapsi", joka kipusi listaykköseksi kuten monet muutkin tuotokset: Gunnar vierasmaalainen, kumiteräsaappaat ja "Urjalan taikayö" olivat aikansa menestyskappaleita.

Martti "Huuhaa" Innasesta oli tullut käsite, jota vihattiin ja rakastettiin. Innanen ei ottanut laulujaan ollenkaan tosissaan - päinvastoin kuin yleisönsä. Toki kaikki, mihin hän ralleissaan ryhtyi, ei muuttunut kullaksi. Esimerkiksi MTV:n Syksyn Säveleen vuonna -80 tuotu Marduusialainen kissantervauslaulu taisi jäädä koko kisan viimeiseksi.

Mutta se ei Innasen tahtia haitannut. Hän koetteli kaikenkarvaisilla tempauksillaan kansalaisten huumorintajua mm. vuodattamalla julkisuuteen perättömiä huhuja avioerostaan ja suunnattomista veronpalautuksistaan - kaikki puuta heinää. Nyt - ikämieheksi ehdittyään - Innanen katsoo, että hänen rikoksensa musiikin maailmassa ovat vanhentuneet, ja hän muistelee tempauksiaan räkäisten naurujen säestämänä.

Musiikin tekeminen jäi jo yli 15 vuotta sitten - ja silloinkin kertaheitolla.

-Mä pistin keikkakitaran nojaaman parvekkeen kaiteeseen ja sit mä polkasin sen tuusannuuskaksi. Sitten poistuivat monet sellaiset skismat - keikoilla lavoilla kusipäät korpitollot tulivat mulle hattuilemaan: "Innanen, laula Jätkän humppa tai painu hevon.." ja niin edelleen. Se hatutus poistui kun mä murskasin sen skittan, muistelee Innanen.

Eturivin naivistiksi

Tänään Martti Innanen on Suomen johtavia naivisteja, jonka ei juuri tarvitse taulujaan markkinoida. Asiakkaat soittelevat ja vievät teokset suoraan studiosta - olohuoneen pöydältä.

-Se vaan pamahti ja vei mennessään. Tämä naivistinen suunta - minä kuljen tauluissani samoja teitä kuin ralleissani. Se jatkuu hyvin usein nyt kuvien muodossa.

Jo Innasen taulujen nimet puhuvat puolestaan: Umpitollo seuraa tapahtumia Kälviän maitojunaseisakkeella, Ykä Lankinen, Hakaniemen hallin markan pummaaja, Kauppamatkustaja Sulo Sutkinen yöpyy Multian matkustajakodissa...

Innasen sata taulua esitellään juhlanäyttelyssä Helsingissä elokuun puolivälistä lähtien - näyttelyn tuotto menee huumetyöhön ja Suomen kevyen musiikin kannatusyhdistykselle. Martti Innanen on taidenäyttelyssään tavattavissa sunnuntaisin klo 13-15 osoitteessa Erottaja 7.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.