Mainos

HUS:n tietojärjestelmissä laaja häiriö: potilastiedot eivät liiku, hoitoa voi joutua odottamaan tavallista kauemmin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa on ilmennyt laaja tietoliikennekatkos, joka vaikuttaa kaikkiin sairaanhoitopiirin tietojärjestelmiin. Vian vuoksi esimerkiksi potilastietojärjestelmän käyttö ei ole mahdollista.  

STT:n mukaan ongelman syynä on vioittunut tietoliikennelaitteen osa. 

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille, että vika havaittiin noin kello 12.15. 

– Tietoni mukaan HUS:n tietoliikenneyhteyksien keskuskytkimessä on reititysongelma, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi potilastiedot tai juuri mitkään muut tiedot eivät liiku ollenkaan. Ongelma on vakava.

Toistaiseksi ei tiedetä, millä aikataululla vika saadaan korjattua. Mäkijärven mukaan sairaanhoitopiirin alueella on jouduttu turvautumaan tietojärjestelmien sijaan kynään ja paperiin.

– Kaikki potilastiedot kirjataan paperille ja kaikki sellainen tulostetaan, mitä järjestelmästä voi tulostaa.

– Mitään potilasturvallisuutta vaarantavaa ei ole minulle asti tullut tietoon. Mutta onhan se selvää, että tällaisessa tilanteessa täytyy olla hyvin tarkkana ja varmistaa, että kaikki tehdään turvallisesti.

Vian vuoksi potilaiden kannattaa varautua Mäkijärven mukaan hoidon viivästymiseen. Esimerkiksi päivystykseen saapuvia potilaita voidaan ottaa vastaan tavallista verkkaisampaa tahtia.

– Jos on tiedossa esimerkiksi leikkaus, jota ei ole pakko tehdä heti, sitä varmaan siirretään aika matalalla kynnyksellä tuonnemmaksi.

Tietoliikenneviasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.