Hurjia väitteitä NHL:n vaietusta puolesta: "Joka ikinen pelaaja käytti" – entinen HIFK-tähti tunsi itsensä supermieheksi

0:41
Kyle Quincey päätti uransa HIFK:ssa 2018–19. Videolla hän kertoo ensimmäisestä Suomessa pelaamastaan ottelusta.

TSN:n The Problem of Pain -dokumentti kertoo koruttomasti vaietusta ilmiöstä: laajasta tulehduskipulääkkeiden käytöstä jääkiekkoliiga NHL:ssä. Seuraukset ovat pahimmillaan olleet kovia.

Dokumentissa on äänessä muun muassa uransa HIFK-kauteen 2018–19 päättänyt kanadalaispuolustaja Kyle Quincey, 35, joka pelasi NHL:ssä vuosina 2005–17. Quinceylta kysytään heti dokumentin aluksi, kerrottiinko hänelle, millaisia sivuvaikutuksia kipulääkkeiden käytöstä voisi olla.

Reaktio on paljon puhuva. Quincey naurahtaa ja vastaa:

– Ei koskaan.

Tulehduskipulääkkeet voivat pitkäaikaisen käytön myötä aiheuttaa suolen verenvuotoa ja merkittävää vahinkoa ruoansulatuskanavan limakalvoihin.

"Ei tullut kuuloonkaan"

Dokumentissa on esillä erityisesti suosittu tulehduskipulääke Toradol. Quincey kertoo käyttäneensä sitä NHL-uransa lopussa joka päivä.

– Ei tullut kuuloonkaan, että pelaisi koko kauden ilman sitä. Kun ottaa Toradolia, se poistaa kaiken kivun.

Quincey luonnehtii, että hän pystyi kipulääkkeiden voimalla menemään "seinän läpi ilman kipuja".

– Tunsin itseni supermieheksi. Minuun ei sattunut.

Paine käyttää

Lonkkavaivojen takia pelikentiltä sivuun jäänyt entinen NHL-hyökkääjä Ryan Kesler, 36, puhuu dokumentissa tulehduskipulääkkeiden käytöstä karusti. Hänkään ei tiennyt kipulääkkeiden haittavaikutuksista, mutta käytti niitä, koska ei halunnut olla sivussa ja joukkueensa kärsivän.

– Jos ei ota kipulääkkeitä ja pelaa, sinut leimataan pelaajaksi, joka ei taistele loukkaantumisten läpi, useista luunmurtumista ja olkapäävaivoista urallaan kärsinyt Kesler sanoo ja lyö pöytään pysäyttävän väitteen.

– Pelaajat voivat valehdella tästä, mutta joka ikinen pelaaja pukukopissa käytti kipulääkkeitä.

"Tulee auttamaan kaikkia"

Toradolia ei lääkäreiden mukaan pitäisi käyttää yli viitenä päivänä peräkkäin tai ennakoivasti. Kesler koki eläneensä ja syöneensä terveellisesti, eikä hänellä ollut aiemmin ruoansulatusvaivoja, mutta lääkkeiden liikakäyttö oli johtamassa useisiin terveysongelmiin.

Toradolin käytöllä on ollut lääkärien mukaan suuri vaikutus siihen, että Kesler sairastui vuonna 2015 haavaiseen paksusuolentulehdukseen.

Kesler kuvaa, että hänellä oli reikiä paksusuolessa ja hänen suolensa käytännössä kramppasivat. Yhdysvaltalainen joutui laskujensa mukaan käymään vessassa 30–40 kertaa päivässä, ja häneltä tuli siellä asioidessaan ulos verta.

– Kaikki johtui siitä, etten tiennyt, mitä tämä lääke voisi mahdollisesti tehdä minulle.

Vuonna 2019 Kesler sairastui vielä toiseen suolistosairauteen Crohnin tautiin.

Kesler alleviivaa, että olisi tärkeää, että lääkärit ja valmentajat kertoisivat pelaajille lääkkeiden käytön riskeistä.

– Minulla on se tunne, että jos puhun tästä, se tulee auttamaan kaikkia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja