Hurjat tavoitteet maalannut juoksijatähti Topi Raitanen haluaa kumota yleisen harhaluulon – ”Olen tilanteesta huolissani”

Estejuoksija Topi Raitanen, 24, on huolissaan lajin tulevaisuudesta Suomessa. Lajinvaihdoksen suhteellisen myöhäisellä iällä tehnyt urheilija on ladannut uralleen tavoitteet, jotka kysyvät kärsivällisyyttä.

Omien ajatusten kanssa pitää tulla toimeen. Näin 3000 metrin esteitä päälajinaan juokseva Raitanen kuvailee kestävyysjuoksijan arkitodellisuutta.

– Koen, että pitää olla kovat unelmat ja tavoitteet sekä nähdä oma kehitys. Pitää olla pitkäjänteinen ja ymmärtää, että yhdessä vuodessa ei voi omia tavoitteitaan saavuttaa, Raitanen sanoi Tulosruudun Viikon vieraana.

Syksyllä 2016 suunnistuksesta estejuoksuun vaihtanut Raitanen kertoo tuolloin tienneensä, ettei kysymyksessä tule olemaan yhden vuoden projekti.

– Tiesin olevani Euroopan kärkeen nähden silloin aika isolla takamatkalla, mutta joka vuosi on otettu napsuja eteenpäin. Se on luonut uskoa siihen, että ollaan oikealla tiellä.

– Minulla on liikunnallinen perhetausta. Vanhemmat opettivat, että ulkona on lupa liikkua. Siellä on vietetty myös paljon aikaa. Suunnistus tuli sitä kautta myös perheen yhteiseksi harrastukseksi. Lukio meni sen lajin parissa ja vuonna 2015 kävin ensimmäisissä estejuoksukisoissa, joissa huomasin olevani ikäluokkani kärkeä, vaikka en ollut yhtään harjoitellut, Raitanen kuvaili.

Estejuoksu ei lukeudu suomalaisnuorten keskuudessa enää suosituimpien lajien joukkoon.

– Olen tilanteesta huolissani ja haluan näyttää esimerkilläni, että täältä pystyy yhä nousemaan omassa lajissaan Euroopan ja maailman huipulle.

Raitanen haluaa myös oikaista yleisen väärinkäsityksen liittyen kestävyysjuoksun harjoitteluun. Maailman kärkeä ei oteta kiinni ”vain juoksemalla”.

– Ei se pelkästään määrillä tule, vaan on panostettava laatuun. Tärkeintä on se, että harjoittelu on yhtäjaksoista. Pyrimme siis välttämään isot loukkaantumiset ja tauot harjoittelusta. Sen myötä ennätyksiä viedään pala kerrallaan eteenpäin. Se on meillä myös toiminut viimeiset vuodet. Emme ole lähteneet ottamaan liian suuria riskejä kerrallaan.

Raitanen juoksi elokuussa Monacon Timanttiliigassa Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman ajan 8.16.57. Jukka Keskisalon Suomen ennätyksestä jäi uupumaan noin kuusi sekuntia.

– Haluan rikkoa Suomen ennätyksen ja juosta sen alle 8.10:n. Se on ensimmäinen askel. Samalla pitää viilata 1500 ja 5000 metrin ennätyksiä siten, että päämatkalla syntyy se kovin tulos.

– Olen Euroopan tilastoissa tällä hetkellä kolmantena, joten seuraavissa EM-kisoissa tavoitteena on tietenkin mitali. Sen jälkeen napsu kerrallaan kohti maailman kahdeksan parhaan joukkoa, mikä on meidän kovassa kansainvälisessä lajissa jo todella hurja suoritus.

Katso Viikon vieras -haastattelu kokonaisuudessan artikkelin yläosasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja