Hurja väite: Yleinen makeutusaine yhtä addiktoivaa kuin kokaiini

Kanadalaistutkijoiden laboratoriotestit paljastivat maissisiirapin olevan luultua koukuttavampaa.

Ontarion yliopiston tutkimuksen mukaan makeutusaineena elintarvikkeissa käytettävä maissisiirappi aiheuttaa samanlaisia riippuvuusoireita kuin tietyt huumausaineet. Tutkijat testasivat maissisiirapin vaikutuksia laboratoriorotilla. Rotat pääsivät käsiksi maissisiirappiin painamalla tiettyä vipua. Mitä vahvempaa maissisiirappi oli, sitä enemmän rotat tekivät töitä saadakseen sitä.

Kanadalaistutkijoiden mukaan rottien reaktiota voi verrata kokaiiniriippuvuuteen ja maissisiirappi voikin olla yksi syy lihavuusepidemiaan. Maissisiirappi ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan yksin ole syypää, sillä vaikutusta on myös yksilöiden taipumuksella riippuvuuteen.

– Huumausainetutkimukset osoittavat, että vaikka monet ihmiset kokeilevat niitä, vain pieni osa jää riippuvaiseksi. Nyt meillä on todisteita siitä, että koe-eläimet voivat tulla riippuvaiseksi sekä makeista ruoista että kokaiinista, yliopiston neurotieteen apulaisprofessori Francesco Leri toteaa tiedotteessa.

Maissisiirapilla makeutetaan elintarvikkeita

Maissisiirappia käytetään erityisesti Yhdysvalloissa laajalti sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi virvoitusjuomissa, makeisissa, valmisruoissa sekä vauvansoseissa. Suomalaiset saavat maissisiirappinsa lähinnä tuontituotteista.

Tavallinen sokerikin pitää sisällään fruktoosia ja glukoosia, mutta maissisiirapissa fruktoosin määrä on huomattavasti korkeampi. Korkea fruktoosipitoisuus tekee maissisiirapista makeampaa ja helpommin käsiteltävää elintarviketeollisuudessa. Juuri fruktoosipitoisuuden vuoksi maissisiirappi on tutkijoiden mukaan tavallista sokeria haitallisempaa ihmisten terveydelle.

Lähde: Eurekalert

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja