Huonoja uutisia suomalaisille: Kylmä sää sisältää tämän terveysriskin

Ilmatieteen laitoksen mukaan syksyiset säät rantautuvat Suomeen huomenna tiistaina. Lyhyen syksyn jälkeen koittaakin jo pitkä ja kylmä talvi. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan kylmän sään on havaittu linkittyvän sydänsairauksiin.

Huonoja uutisia pitkästä ja kylmästä talvesta kärsiville suomalaisille. Huffington Postin mukaan Eurooppalaisen sydäntautien seuran 2013 järjestämässä kongressissa esittelemät kaksi tutkimusta osoittavat, että kylmä sää linkittyy sydänsairauksien riskitekijöihin. Tämän lisäksi kylmyys näyttäisi myös suoranaisesti lisäävän sydänkohtausten määrää.

Ensimmäinen, sveitsiläisen tohtori Pedro Marques-Vidalin johtama tutkimus esittää, että sydänsairauksien riskitekijät, kuten korkea verenpaine, kolesteroli ja keskivartalolihavuus vaikuttaisivat nousevan korkeammaksi kylminä talvikuukausina, etenkin tammi- ja helmikuussa, mutta laskevan lämpimien kesäkuukausien aikana.

Toinen, belgialaisen tutkija Marc Claeysin suorittama tutkimus puolestaan havaitsi sydänkohtausriskin kasvavan seitsemällä prosentilla joka kerta kun säät kylmenivät kymmenen celsiusasteen verran.

Cleys selittää tutkimustuloksia kylmäreseptorien stimuloitumisella ihossa.

– Lisääntynyt verihiutaleiden keräytyminen yhteen ja veren sitkoistuminen ja paakkuuntuminen kylmälle altistuttaessa lisää veritulpan ja hyytymien muodostumista, Claeys selittää.

Ensimmäinen tutkimus perustuu terveystietoihin, jotka kerättiin seitsemässä eri Euroopan maassa 35-80-vuotiailta koehenkilöiltä. Toinen tutkimus pohjaa 15,964 sydänkohtauksen kärsineen, keski-iältään 63-vuotiaan henkilön tietoihin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja