Huonoimmat rakenneratkaisut 1970-luvun taloissa – vuotavia tasakattoja ja kosteita lattioita

Juttusarjassa tutustumme eri vuosikymmenten huonoihin rakenneratkaisuihin. Tässä jutussa keskitymme 1970-luvulla rakennettuihin pientaloihin.

Pientalot olivat 1970-luvulla yleensä yksikerroksisia ja tasakattoisia.

Juuri vuotoriskit tasakattoratkaisuissa ovat 1970-luvun taloissa ongelmakohtia.

– 70-luvulla kattohuopamateriaali oli heikompaa kuin nykyisin ja kattovuotoja ilmeni myös tästä syystä useammin, kertoo rakennusmestari Marit Laurinkoski Matti Eklund Oy:stä.

Tasakatoissa on tavanomaista myös tuuletuksen puute ja siihen liittyvät kondenssivesiongelmat  yläpohjan rakenteissa kuin myös 70-luvulla muotia olleiden kattoikkunoiden vuodot.

Vaurioita lattioissa

Tyypillinen paha ongelma 1960, -70 ja vielä 80-luvun taloissa on maata vasten valettu betonilaatta, jonka päälle on tehty puukoolattu ja lämmöneristetty lattia.

– Lattiarakenne ei toimi kosteusteknisesti ja niissä on usein mikrobivaurioita.

Laurinkosken mukaan rakenneratkaisu edellyttää koko lattian uusimista ja on korjaustoimenpiteenä kallista.

– Usein kyseinen rakenne on vielä toteutettu valesokkelin kanssa jolloin korjaustoimenpiteet ovat hyvinkin mittavat.

Lisäksi 1960, -70 ja 80-luvun taloissa tyypillinen vauriorakenne on myös tiili-villa-tiili seinärakenne, joka on toteutettu ilman tuuletusväliä. Näissä seinissä on hyvin tavanomaisesti vaurioita eristetilassa seinän alaosissa.

Laurinkoski tarkentaa, että aina ei voida puhua virheistä rakentamisessa.

– Yleensä ei ole kyseessä virheestä vaan siitä, että sen aikakauden rakenneratkaisut ovat riskialttiita vaurioille ja tämä on selvinnyt vasta viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, että näin on. Useat rakennetyypit ovat sen ajan ohjeiden mukaisesti suunniteltu ja rakennettu.

Lue myös:

    Uusimmat