Huomasitko? Perttu Hyvärisen rinnalla toinen suomalaissensaatio – "Kuka olisi veikannut?"

Suomella on peräti kaksi hiihtäjää Tour de Skin miesten kokonaiskilpailun viiden kärjessä. Sunnuntain yllätysvoittajan Perttu Hyvärisen ohella huikaisevissa asetelmissa kiertueella on Lauri Vuorinen.

Hyvärinen tempaisi jymypaukun voittamalla Tour de Skin toisen osakilpailun, 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun Italian Toblachissa. Voitto oli vieläpä ylivoimainen: toiseksi sijoittunut Norjan Erik Valnes jäi suomalaisesta 16,2 sekuntia.

– Tämä on ehkä kovin yllätys 100 vuoteen maastohiihdossa. Ehkä vähän liioitellusti, mutta ei se kaukana todellisuudesta ole, Isometsä iskee naurun kera.

"Melkoinen sensaatio"

Isometsä huomauttaa, että onhan Hyvärinen toki hyvä hiihtäjä. Parhaimmillaan hän oli yltänyt maailmancupin henkilökohtaisessa kisassa viidenneksi, ja arvokisoistakin oli sijoituksia kymmenen joukkoon.

Silti:

– Perttu on hiihtänyt 111 maailmancupin kilpailua ja tämä oli ensimmäinen palkintopallisijoitus. Se osoittaa, miten vaikeaa palkintopallille on päästä, saati voittaa. Kyllä tämä melkoinen sensaatio oli.

Isometsä sanookin, että Suomella oli tänään "valtavat sukset" hiukan kosteassa liisterikelissä.

– Ne ovat aina niitä kelejä, jolloin on mahdollisuuksia. Pakkaskeleillä tulee vähemmän eroja kuin tällaisilla keleillä.

– Suksi luisti nyt alamäkeen älyttömän hyvin, minkä näki väliajoista jo alkumatkasta. Kolmen kilometrin kohdalla tiesin, että Perttu voittaa. Hän on kuitenkin niin hyvä hiihtäjä, että hän pystyy tuon tekemään, kun hän saa tuollaisen kapulan alle ja kun sattuu muutenkin hyvä päivä: kuten hän sanoi, jalka oli pirteänä.

– Toki pitää hiihtääkin hyvin, mutta on jännä homma, että kun suksi pelaa, tulee taistelutahtoa ja yritystä, ja saa hurmoksen päälle.

Norjalla vihkoon

Isometsä huomioi, että miesten hiihtoa hallinnut Norja veti samalla voitelun "täysin vihkoon", mikä avasi tilaa.

Norjaan menivät toki sijat 2 ja 3, jälkimmäinen Harald Östberg Amundsenille, mutta maan kokonaispanos jäi odotettua vaisummaksi. Isometsä nostaa yhdeksi poiminnaksi, että kisan toiseksi paras suomalainen Lauri Vuorinen (11:s, +52,0) löi Pål Golbergia (20:s) päihin 21 sekunnilla.

Didrik Tönseth (35:s) hävisi puolitoista minuuttia. Henrik Dönnestad, joka oli Trondheimissa palkintopallilla, ei mahtunut 30:n joukkoon (33:s sija), Isometsä lisää.

Suomalaisista tavallista paremmin sijoittuivat myös Arsi Ruuskanen 12:nnella ja Markus Vuorela 16:nnella tilalla.

– Suomalaiset onnistuivat ylihyvin ja joukkueena meni yläkanttiin.

Isometsä noteeraa Hyvärisen eron olleen muihin suomalaisiin tavanomaista luokkaa.

– Muilla suomalaisilla oli samanlainen huippusuksi. He sijoittuivat toki mahtavasti, mutta 50 sekuntia tai enemmän hitaammin.

Iivo Niskanen?

Isometsä heittää pöytään vinhan ajatuksen: mitähän Iivo Niskanen miettii kotonaan? Kolminkertainen olympiavoittaja vetäytyi Tourilta sairastumisen vuoksi.

– Luulen, että Iivo miettii, että nyt meni voitto ohi mutta onneksi pysyi Suomessa kuitenkin.

– Kaksoisvoitto olisi kyllä tullut.

Vaikka Niskanen tunnetaan äärimmäisen kilpailuhenkisenä ja voitonjanoisena persoonana, Isometsä on "sataprosenttisen varma", että Niskasen päällimmäisenä tunteena on oman harmituksen sijaan ilo Hyvärisen puolesta.

– Iivo on voittanut jo niin paljon. On eri asia, jos olisi kaveri, joka ei ole voittanut vielä kovin paljon. Olisi tullut mieleen, että voi hitto, nyt olisi ollut minun paikkani.

– Ehkä se tulee nytkin mieleen, mutta yleensä tahtoo olla niin, että ne kaverit, jotka ovat voittaneet urallaan paljon, osaavat myös antaa arvoa muille.

"Ei montaa kertaa viiteen vuoteen"

Yhtä kaikki, Isometsä pitää epätodennäköisenä, että Suomi saisi vastaavaa suksietua lopuissa Tour de Skin kisoissa.

– Tuollaisia päiviä ei voitelun puolella tule montaa kertaa viiteen vuoteen.

– Tämä tuli ihan kultaiseen paikkaan, kun huomenna on kaksikymppiä (takaa-ajona) vapaalla. Pål Golberg on minuutin perässä Perttua ja hän oli kuitenkin voittajasuosikki koko Tourille.

Tourin miesten kokonaiskisaa johtaa Valnes neljällä sekunnilla ennen Amundsenia. Yhdysvaltain Ben Ogden on kolmantena, 28 sekuntia Valnesista, ja hänen jälkeensä ovat perätysten Hyvärinen (+0.38) ja Vuorinen (+0.53).

– Lauri Vuorinen on kokonaiskisassa viidentenä. Kuka olisi veikannut tätä kahden kisan jälkeen?

Tourin avanneessa vapaan sprintissä eilen seitsemänneksi sijoittunut ja sprintterinä parhaiten tunnettu Vuorinen tullee kaikella todennäköisyydellä putoamaan huomattavasti, mutta Isometsä povaa, että Hyvärinen tulee taistelemaan Tourin kokonaiskilpailussakin hyvistä sijoituksista ottaen huomioon, että perinteistä hiihtoa (35 kilometriä) on normaalimatkoilla jäljellä enemmän kuin vapaata (30 kilometriä).

– Totta kai huominen päivä vähän kasaa. Siellä on noin puolentoista minuutin päässä keulasta ja minuutin päässä Pertusta kahdenkymmenen hiihtäjän porukka. Äkkiähän moinen porukka ajelee sieltä pitkällä matkalla lähemmäs.