Huolettaako afrikkalainen sikarutto? Tässä vastaukset oleellisimpiin kysymyksiin

Ruotsista huolestuttavia tietoja sikarutosta – Suomessakin pelätään leviämistä saastumisen myötä 2:15
Ruotsista huolestuttavia tietoja sikarutosta – Suomessakin pelätään leviämistä saastumisen myötä

Ruotsissa on todettu jo 20 afrikkalaisen sikaruton (ASF) tapausta villisioissa. Tautia tavattiin Ruotsissa ensimmäistä kertaa 6.9.2023.

Suomessa ei puolestaan ole koskaan todettu afrikkalaista sikaruttoa. Sikaruton mahdollinen leviäminen Suomeen on herättänyt kuitenkin huolta.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan, että afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen ja minisikojen vakava verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa ASF-virus. Taudin oireita ovat kuume, verenpurkaukset, muutokset sisäelimissä sekä suuri kuolleisuus. Jopa 100 prosenttia sairastuneista eläimistä kuolee

Muut eläimet ja ihmiset eivät sairastu afrikkalaiseen sikaruttoon, mutta voivat olla taudin levittäjiä. Afrikkalaiseen sikaruttoon ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta.

Yleisimpiä kysymyksiä taudista

Ruokaviraston sivuilla on koostettu useita afrikkalaiseen sikaruttoon liittyviä kysymyksiä vastauksineen. MTV Uutiset poimi kysymyksistä muutamia oleellisimpia.

Miten ASF leviää?

Taudinaiheuttaja leviää suorassa kosketuksessa sairaasta eläimestä tai sen eritteistä terveeseen eläimeen. Villisiat saavat tartunnan sairastuneiden villisikojen raadoista tai ruuanjätteiden välityksellä. 

Minkälaisissa olosuhteissa ASF-virus kuolee?

Ruokaviraston mukaan virus on kestävä. Virus kuolee yli 70 asteen kuumuudessa. Maaperässä ja lihassa virus selviää useita kuukausia, pakastetussa sianlihassa jopa useita vuosia.

Onko afrikkalainen sikarutto vaarallinen ihmiselle?

Ruokaviraston vastaus on yksiselitteinen – ASF-virus ei ole vaarallinen ihmiselle.

Onko ASF-virukseen sairastuneen sian lihan syöminen vaarallista?

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin edes sairastuneen sian lihaa syömällä.

Mitä tulisi tehdä, jos löytää kuolleen villisian?

Ruokaviraston mukaan kuolleena löydetystä villisiasta tulisi viipymättä ilmoittaa paikalliselle kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Löytöpaikan koordinaatit kannattaa ottaa talteen esimerkiksi älypuhelimen karttasovelluksen avulla.

Lue myös:

    Uusimmat