Huolestuttava päätelmä: Maapalloa uhkaava avaruuden supermyrsky on iskemässä vääjäämättä

1:03
Video: Aurinkotuuli synnyttää loistokkaita revontulia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Auringon purkausten synnyttämä geomagneettinen myrsky iskee väistämättä maapallolle lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain geologian laitoksen tutkijat ovat selvittäneet vuonna 1921 sattunutta myrskyä, joka tunnetaan ”New Yorkin rautatiemyrskynä”.

Geomagneettinen myrsky aiheutti tuolloin laajoja sähkökatkoja Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan vastaava myrsky voi tapahtua uudestaan koska tahansa.

Voimakas geomagneettinen myrsky voi aiheuttaa muun muassa sähkökatkoja ja satelliittien pimenemisiä. Scientific American -julkaisu toteaa, että supertulivuorien purkauksiin tai tuhoisien asteroidien iskeytymisiin verrattuna voimakas aurinkomyrsky tapahtuu paljon useammin.

Aiempia tapauksia vertailtaessa seuraavan aurinkomyrskyn arvioidaan iskevän maapallolle sadan vuoden sisällä. Se voisi tapahtua myös huomenna.

Erikoinen Carringtonin tapaus

Aurinkomyrskyt näkyvät maapallolla kauniina revontulina, mutta niiden aiheuttama vaara ei ole pelkästään teoreettinen. 

Kuuluisin esimerkki geomagneettisesta supermyrskystä on vuonna 1859 tapahtunut Carringtonin tapaus. Myrsky iski tuolloiseen lennätinverkkoon ja aiheutti vahinkoja, kipinöintiä ja jopa paperin syttymistä tuleen.

Vastaavanlainen myrsky olisi nykyään huomattavasti vahingollisempi, koska olemme täysin riippuvaisia sähköverkoista, viestintäjärjestelmistä ja satelliiteista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja