Hulvaton video hurmaa somessa: Puhelinkameran filtteri muuttaa ihmisen kissaksi, lemmikkien reaktiot täyttä kultaa – Herättää pohdintoja eläinten älykkyydestä

Sosiaalisessa mediassa nauretaan videolle, jolla kissanomistajat hämäävät lemmikkejään kamerafiltterin avulla.

Viraalihitistä kertoo muun muassa CNN:n alainen intialaiskanava .

Verkossa leviävät videot ovat peräisin kiinalaisesta Douyin-palvelusta, eli suomessakin suositun Tiktokin kiinalaisesta brändistä. Videoilla kissanomistajat pitelevät lemmikkiä sylissään, kuvaavat itseään puhelimen kameralla ja laittavat päälle filtterin, joka muuttaa ihmisen naaman kissaksi.

Samanlaista teknologiaa ja filttereitä on myös muissa suomalaisten suosimissa palveluissa, niin Snapchatissä kuin Instagramissakin.

Kissojen reaktiot huvittavat

Douyinin villitys on kuitenkin ainoaa laatuaan.

Videoilla kissat huomaavat puhelimen ruudusta yllättäen vieraan kissan, ja säpsähtävät katsomaan taakseen. 

Kun kissat tajuavat, että takana ei olekaan kissaa, mutta ruudussa yhä, nousee huumoriarvo huippuunsa.

Videot ovat herättäneet keskustelua kissojen älykkyydestä. Monet tulkitsevat, että kissat hämmästyvät, kun ruudussa ihminen näyttää kissalta, mutta takana on kuitenkin vain tuttu ihminen.

Peilitestillä mitataan eläinten visuaalista älykkyyttä

Eläinten kykyä tunnistaa itsensä peilikuvasta on tutkittu pitkään. Esimerkiksi delfiinit, harakkalinnut ja rauskut ovat osoittaneet kykyä hahmottaa itsensä visuaalisesti, kertoo National Geographic.

Kaikki eläimet eivät välttämättä tunnista itseään visuaalisesti, vaan käyttävät tunnistamiseen esimerkiksi hajuaistiaan.

Toisessa National Geographicin jutussa kerrotaan, että esimerkiksi koirien kanssa tehdyssä kokeissa on nähty monensuuntaisia tuloksia. Koirat ovat älykkäitä ja oppivia eläimiä, ja ne pystyvät esimerkiksi löytämään ruokaa ja omistajansa peilikokeissa.

Koirat tunnistavat itsensä ja toiset koirat pääasiassa hajuaistin kautta.

Eläimiin erikoistunut psykologi Diana Reiss kertoi National Geographicille, että kyky tunnistaa peilikuvista asioita vaatii aivoilta pitkälle kehittynyttä erottelu- ja tiedonyhdistelykykyä.

Hän toteaa, että vauvoillakin kestää yleensä 18–24 kuukautta, kunnes tunnistavat peilikuvan heijastavan itseään ja muuta maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat