Hukutko tavaraan? Laita koti vihdoinkin kuntoon vuodelle 2013!

Jouluna moni laittaa kodin kuntoon ja uudenvuoden kunniaksi parannetaan arkea sekä tehdään lupauksia uudesta. Aloita uudistumisprosessisi luopumalla turhasta tavarasta ja laittamalla kaaos tauolle.

Kun tavaraa tunkee sisään ovista ja ikkunoista, on koti nopeasti täynnä kaikenlaista. Ensimmäiseksi on aika luopua vanhoista esineistä, vaatteista ja muista tavaroista. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos et ole käyttänyt jotain vuoteen, et tarvitse sitä – hyväkuntoiset tavarat voit siis viedä huoletta kirpputorille ja ehkäpä ansaita sillä itse, huonokuntoiset joutavat suosiolla roskikseen.

Jos koet inspiraation puutetta, aloita rennosti – valikoi pahimmat tai sinua itseäsi eniten miellyttävät ongelmakohdat ja aloita niistä. Jos esimerkiksi rakastat astioita, mutta inhoat vaatehuoneen järjestämistä, aloita suosikkipuuhastasi.

Kaiken ei tarvitse olla tiptop heti – riittää, että saat projektin alulle ja huomaat, miten hyvältä tuntuu päästää irti liiasta rojusta.

1. Eteisen vaatesäilytys kuntoon

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia ovellista kaappia, aseta seinälle naulakko, johon mahtuu mahdollisimman paljon tavaraa. Perkaa pois käyttämättömät takit ja päätä, että jokaisella saa olla enintään kaksi tai kolme takkia naulakossa. Muut päällysvaatteet säilytetään niille annetussa paikassa. Sama pätee kenkiin.

Pipo- ja hanskasota on käynnissä, joten varaa jokaiselle niitä varten oma laatikko, jonne ne on helppo viskata kotiin tullessa. Etenkin lapsiperheissä voi olla turha unelmoida siitä, että lapset laittaisivat ulkovaatteet kauniisti paikoilleen – tee siitä siis mahdollisimman helppoa.

Yksi toimiva vinkki on laittaa jokaiselle oma suurempi laatikko vaikkapa penkin alle, jossa on rullat alla ja jonka voit personoida laittamalla kylkeen nimen tai kuvan. Äläkä unohda perheenne koiraa! Sen tavarat ovat kuitenkin usein pitkin lattioita.

2. Olohuone

Olohuone on paikka, jossa rentoudutaan. Jos se vaikuttaa enemmän kaatopaikalta, on aika tehdä asialle jotain. Kerää ylimääräiset koriste-esineet, lehdet ja muut tavarat pois ja valitse mukaan vain tarpeellisin. Asettele pöydälle kauniita tuikkuja ja sohvalle muutama upottava tyyny.

Olohuoneessa paikkaansa etsivät kaukosäätimet on hyvä asettaa vaikkapa kauniiseen ruukkuun, josta ne ovat aina löydettävissä.

3. Tärkeät paperit hujan hajan?

Hukkuvatko postit ja tärkeät kirjeet aina ympäri kotiasi? Maalaa seinälle magneettimaalilla oma muistitaulu ja kiinnitä siihen tärkeät muistilaput talteen. Kerää myös laskut samaan paikkaan esimerkiksi erilliseen kansioon tai laatikostoon, jotta yksi alue kodistasi on täysin omistettu asioiden hoitamiselle ja järjestyksen ylläpidolle.

4. Siivouskaappi kauniiksi

Siivouskaappi on myös monesti ongelma itsekin. Ota sieltä siis kaikki tavarat ulos ja aloita organisointi.

Asettele pienemmät tavarat suurempiin laatikoihin, jotta ne eivät leviä pitkin kaappia ja ovat helposti löydettävissä. Kaappi myös näyttää siistimmältä, kun siellä ei ole ympäriinsä erilaisia pikkuesineitä.

Pesujauheet ja -aineet voit siirtää vaikkapa vanhoihin lasipurkkeihin tai muihin kauniisiin astioihin. Muista kuitenkin, että erityistä varovaisuutta vaativat aineet on hyvä pitää niille tarkoitetuissa astioissa, jotta voit lukea niiden varoitusohjeet myöhemmin ja et tule sekoittaneeksi niitä muihin asioihin.

5. Keittiö kuntoon

Älä varastoi turhaan mehumaijoja tai leipäkoneita, joita et koskaan käytä. On aika tunnustaa itsellesi, että sinun elämäsi ei pyöri keittiön ympärillä, mikäli olet ympäröinyt itsesi käyttämättömillä kodinkoneilla.

Varaa jokaiselle esineelle oma paikka ja huolehdi siitä, että ne ovat todella käyttöesineitä. Turhaa tavaraa ei kannata säilyttää turhaan.

Seinään ja kattoon kiinnitettävät telineet ovat loistava apu joka keittiössä. Niihin saat kätevästi kiinnitettyä esimerkiksi kattilat, kauhat tai vaikkapa suosikkimukit. Suosi kauniita säilytysastioita myös keittiössä – voisivatko vaikkapa tiskiharja ja pesuaine löytyä kätevästi altaan reunalta silmää miellyttävään metalliastiaan laitettuna?

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat