Huivien käyttökiellot yleistyvät Euroopassa – Suomalaistutkija: Jossain vaiheessa keskustelu tulee myös Suomeen

Musliminaisten käyttämien burkien ja niqabien käyttökiellot yleistyvät Euroopassa, uskoo Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

Ranska kielsi ensimmäisenä Euroopan maana burkien ja niqabien keväällä 2011. Aftenposten-lehden tekemän selvityksen mukaan usea Euroopan maa harkitsee parhaillaan muslimisnaisten täyshuntujen kieltoa.

Kiellot leviävät muuallekin, uskoo Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.

– Nythän se on jo levinnyt. Sitä on eri versioina Belgiassa, Espanjassa ja Sveitsissä ja monen maan kohdalla keskustellaan siitä. Minä pidän uusia kieltoja hyvin todennäköisinä.

Taustalla viimeaikaiset tapahtumat

Juusolan mukaan keskustelu täyshunnutuksen kieltämisestä on levinnyt Euroopassa siirtolaisten määrän lisääntymisen ja terrori-iskujen jälkeen.

– Koetaan, että täyshunnuttautuminen liittyy radikaalin islamin leviämiseen ja se halutaan estää.

Juusolan mukaan täyskiellot voivat olla vaarallisia, sillä kahtiajako muslimeihin ja ei-muslimeihin on väistämätön seuraus.

– Se vahvistaa kahtiajakoja ja kahtiajako helposti lisää radikalisoitumista. Jos rajoituksilla on pyritty vähentämään radikalisoitumista, lopputulos on päinvastainen.

– Tässä pitäisi käyttää järkeä, että mitä kannatta kieltää ja mitä ei kannata kieltää ja millä tavalla ongelmat on parasta ratkaista. 

"Jossain vaiheessa keskustelu tulee myös Suomeen"

Huivikiellot myös aiheuttavat levottomuutta Euroopassa asuvien muslimien keskuudessa.

– On selvää, että jos kaikki pukeutumiseen liittyvät kiellot kohdistuvat valikoidusti aina msulimeihin, se aiheuttaa tunnetta siitä, että nimenomaan muslimit eivät ole haluttuja Euroopassa.

Juusolan mielestä olisikin parasta, jos huivikiellot rajattaisiin jollakin tavalla. Nyt kiellot tuntuvat vain laajenevan, Juusola sanoo. 

– Ensin tulee niqab ja sitten burghini ja mitä sitten seuraavaksi. On vaarana, että tämä ajaa muslimit ja ei-muslimit eurooppalaisessa kontekstissa erilleen toisistaan, mikä on tavattoman vaarallinen kehityskulku.

Miten näet Suomen tilanteen, uskotko että täyshuntukielto tulee myös Suomeen?

– Jos tämä leviää laajalle niin kyllä. Tiedän jo, että Virossa keskustellaan tämän tyyppisistä asioista. Ja jos tämä tulee esim Ruotsiin, on täysin luontevaa, että jossain vaiheessa keskustelu tulee myös Suomeen, Juusola sanoo.

Katso aikaisemmat videot burkinikielloista Ranskassa:

1:47

2:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja