Huittisten vauvasieppaus oli äärimmäisen poikkeuksellinen – tänä vuonna ollut jo 22 lapsikaappausta

Murharyhmä: Huittisten vauvasieppaus oli äärimmäisen poikkeuksellinen - tänä vuonna ollut 22 lapsikaappausta 9:22
Rikospaikan Murharyhmä keskusteli lasten vapauteen kohdistuvista rikoksista.

Rikospaikan Murharyhmä keskusteli lasten vapauteen kohdistuvista rikoksista. 

Tuorein tapaus on syyskuun lopussa Huittisissa tapahtunut vauvasieppaus, jossa tekijäksi epäilty 21-vuotias nainen pahoinpiteli äidin ja vei tämän noin viikon ikäisen tyttövauvan. Poliisi sai naisen kiinni Helsingissä ja pelastettua vauvan.

– Äärimmäisen poikkeuksellinen tapaus, rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoi.

– Ei tällaista Suomessa ole aiemmin ilmeisesti ollut. Esitutkinnan aikana selviää, mikä tähän on ollut todellinen syy, rikosylikonstaapeli (evp.) Kenneth Eriksson sanoi.

Huittisten sieppausta tutkitaan törkeänä vapaudenriistona ja törkeänä pahoinpitelynä. Tekijäksi epäilty ja äiti eivät entuudestaan tunteneet toisiaan.

Kaappaaja lähes aina toinen vanhemmista

Lapsikaappauksesta on kyse, kun alle 16-vuotias lapsi viedään pois vakinaisesta asuinmaastaan ilman huoltajan suostumusta tai lasta ei palauteta sovitulta matkalta takaisin. 

Käytännössä kaappaaja on aina lapsen toinen vanhempi. Kärkimaihin kaappauskohteissa ovat kuuluneet Irak, Ruotsi, Espanja ja Viro.

– Tänä vuonna on ollut 22 lapsikaappausta. Määrä lähti kasvuun vuoden 2005 jälkeen, Kinnunen kertoi.

Lapsikaappaukset ovat usein olleet haastavia tutkia ja prosessit ovat myös kestäneet pitkään. Esimerkiksi viime vuonna vireillä oli Kinnusen mukaan yhä 56 tapausta.

Lasten vapauteen kohdistuvat rikokset voivat vaurioittaa lapsen kasvua ja kehitystä. 

– Meillä oli tutkinnassa tapaus, jossa isä oli tapaamisoikeuteen liittyen ja äidin luvalla lähtenyt lapsen kanssa käymään Tukholmassa, mutta Tukholmasta isä päättikin viedä tytön perheensä hoteisiin Bagdadiin ja tyttö oli siellä pitkän aikaa. 

– Kun nuori lapsi viedään Pohjois-Helsingistä omasta tutusta sosiaalisesta ympäristöstä täysin vieraaseen kulttuuriin niin onhan se aikamoista henkistä väkivaltaa, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat