Huipputärkeä kokous alkaa Kiinassa sunnuntaina – mitä uutisia talousmaailma odottaa?

MTV kysyi, miten Kiinan puoluekokous voi vaikuttaa maailmantalouteen ja mitä suomalaiset yritykset siltä toivovat 3:09
MTV kysyi, miten Kiinan puoluekokous voi vaikuttaa maailmantalouteen ja mitä suomalaiset yritykset siltä toivovat

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous alkaa sunnuntaina presidentti Xi Jinpingin puheella. Miten kokous voi vaikuttaa maailmantalouteen ja mitä suomalaiset yritykset toivovat?

Sunnuntaina Pekingissä alkaa puoluekokous, joka hakee painoarvoltaan vertaistaan.

Viiden vuoden välein järjestettävää Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokousta tarkkaillaan ympäri maailmaa, sillä puheet ja linjaukset antavat merkittävää osviittaa siitä, mitä maailman toisiksi suurimmassa taloudessa tapahtuu.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu on seurannut Kiinaa pitkään ja esimerkiksi väitellyt tohtoriksi Kiinan rahapolitiikasta.

– Nostaisin ehkä kaksi pääkohtaa. Sunnuntaina seurataan varmasti tiukasti presidentin puhetta. Loppuviikolla tiedetään, ketkä kuuluvat presidentin sisäpiiriin ja johtorenkaisiin seuraavat viisi vuotta, Koivu ennakoi.

Koronalinjan muutos voi jäädä haaveeksi

Talousnäkökulmasta suuri kiinnostus kohdistuu siihen, jatkaako Kiina hyvin tiukkaa koronalinjaansa.

Maassa on noudatettu koronatapausten ilmetessä hyvin tiukkoja rajoituksia, jotka ovat ajaneet kokonaisten kaupunkien asukkaita eristyksiin ja hiljentäneet samalla esimerkiksi tehtaita.

– Kaikki tietenkin ovat toivoneet, että Kiinan koronalinja muuttuisi kokouksen myötä, Koivu sanoo.

– Mutta nyt näyttää aika huonolle. Viimeiset uutiset kertoo, että Kiina aikoo jatkaa tiukalla linjalla, joten voi olla, että näillä odotuksilla ei ole pohjaa.

Suomi-Kiina-kauppayhdistyksen puheenjohtaja, patenttien ja tavaramerkkien kanssa toimivan lakitoimisto Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo toivoo, että matkustaminen Kiinaan helpottuisi.

Monen suomalaisyrityksen liiketoimintaa Kiinassa hankaloittaa suuresti tällä hetkellä yksin se, että maahan on kovin vaikeaa päästä.

– Henkilöstön rekrytointi näiden koronavuosien aikana on ollut aika haastavaa, koska se on pääosin pitänyt tehdä verkon yli. Samaan aikaan suomalaisten ja muiden länsimaisten työntekijöiden määrä Kiinassa on vähentynyt, kun ihmiset on palanneet kotiin, Helosuo toteaa.

Miltä näyttää talouspolitiikan iso linja?

Koronalinjausten lisäksi talousmaailma odottaa vimmatulla kiinnostuksella sitä, miten Kiina aikoo kiihdyttää viime vuosina sakannutta talouskasvuaan.

Nordean pääekonomisti Koivu arvioi, että mahdollisten suurempien elvytyspakettien aika on edessä vasta tämän vuoden lopulla tai ensi vuonna.

Presidentti Xi Jinping on keskittynyt edeltäjiään vähemmän Kiinan talouteen ja myös markkinamekanismit ovat joutuneet sivurooliin, kun valtaa on keskitetty Jinpingin sisäpiirille ja kommunistiselle puolueelle.

Lukuisat suomalaisyritykset ovat kuitenkin riippuvaisia Kiinasta joko tuotantoketjujensa kautta tai siksi, että merkittävä osa asiakaskunnasta on Kiinassa.

– Kaikkien näiden kannalta olisi tärkeää saada Kiinan talous takaisin raiteille, pitää Kiina markkinalähtöisessä meiningissä ja vähentää ehkä vähän Pekingin kontrollia. Mutta pahoin pelkään, että suunta saattaa olla vähän toisenlainen, Koivu sanoo.

Presidentti Xin odotetaan avaavan puoluekokouksessa lisää sitä, mitä hän tarkoittaa viisi vuotta sitten julistamallaan tavoitteella. Tuolloin linjattiin, että Kiinan pitäisi olla maailman johtava talous- ja sotilasmahti vuonna 2049.

Kiinnostusta riittää myös siihen, minkälaisia henkilöitä Xi nimittää esimerkiksi puoluehallituksen politbyroohon. Näiden henkilöiden status ja ikä voisivat antaa vihiä myös siitä, kuinka kauan presidentti itse aikoo Kiinan valtiopäämiehenä jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat