Huikea löytö! Luolassa merkkejä 200 000 vuotta vanhasta sängystä – ötökkäkarkottimella varustettuna

Tutkijat ovat tehneet mielenkiintoisen löydön Etelä-Afrikassa sijaitsevasta Border Caven -luolasta.

Tutkijat ovat löytäneet paikalta merkkejä siitä, että ihmiset sijasivat itselleen pehmustettuja paikkoja nukkumiseen ja työntekoon ainakin 200 000 vuotta sitten.

Luolan takaosaan oli tutkijoiden mukaan aseteltu ruohoa tuhkakerrosten päälle. Phys.org kirjoittaa, että tuhka on toiminut hyönteisten karkottimena.

Tutkijoiden mukaan vanhemmat ruohosängyt poltettiin, jotta luola saatiin välillä puhdistettua ötököistä ja tuholaisista. Joskus taas ruohosängyn alustana  käytettiin nuotiosta otettua tuhkaa.

1:47
Video: Neandertalin ihminen oli tutkimusten mukaan fiksu ja taitava

Tuhkaa on itse asiassa käytetty ötököiden karkottamiseen useissa kulttuureissa, koska hyönteiset eivät pysty kunnolla etenemään hienojakoisessa tuhkassa. Tuhka myös tukii hyönteisten mahdollisuutta hengittää tai pistää kohdettaan ja lopulta tuhka kuivuttaa ne.

Tutkijat havaitsivat, että muinaiset ihmiset olivat myös työskenneelleet ruohosängyissään, koska sängyn jäänteiden keskeltä on löytynyt myös kivisten työkalujen valmistukseen liittyviä sirpaleita.

Tutkijoiden mukaan löydös kertoo siitä, että varhaiset ihmiset osasivat käyttää tulta jo 200 000 vuotta sitten ja he osasivat myös karkottaa tuholaisia toimillaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja