Huawei P9 myyntiin tänään: Hinta ja kamera houkuttelevat

Huawei esitteli äskettäin Lontoossa uusimman lippulaivamallinsa P9:n, joka tulee tänään kauppojen hyllyille Suomessa. Otimme selvää, pystyykö Huawei tarjoamaan kilpailukykyisen vaihtoehdon Applen iPhone 6S:lle ja Samsungin Galaxy S7:lle.

Huawei tunnetaan lähinnä keskihintaisista puhelimistaan. Suomessa valmistajan suosituin puhelin on Honor 7, joka on keikkunut pitkään Elisan ja DNA:n myydyimpien älypuhelinten listalla. Honor 7:n suosio on perustunut edulliseen hintaan ja monipuolisiin, hintaan nähden edistyksellisiin ominaisuuksiin.

Menestystä Huaweille on tullut myös lippulaivamalleissa. Viime vuonna esitelty P8 oli kelpo laite, vaikka se kärsinkin ohjelmisto-ongelmista. Maailmanmarkkinoilla Huawei on noussut jo kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi vajaan 10 prosentin markkinaosuudella. Nousu on ollut vauhdikasta ja sen odotetaan jatkuvan. Huawein perässä markkinaosuuksia hätyyttelee koko joukko muita kiinalaisvalmistajia, joista läheskään kaikki eivät ole tulleet vielä länsimarkkinoille.

Muotoilu ei yllätä

Huawei P9:n muotoilua voi pitää tasaisen varmana, ehkä jopa hieman tylsänä. Puhelin näyttää hyvältä, mutta ei tarjoa kovin innovatiivisia yksityiskohtia.

Nykytrendin mukaisesti muovi on vaihdettu alumiiniin ja muotoilu on pidetty ohuena. Puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta ja jämäkältä, mutta sama koskee valtaosaa muitakin lippulaivapuhelimia.

Muotoilullinen papukaijamerkki voidaan antaa takakamerasta, jonka linssi ei törrötä ulos puhelimesta kuten esimerkiksi iPhone 6s:ssä.

Takakuoresta löytyy toinenkin kehujen arvoinen yksityiskohta: sormenjälkitunnistin. Sitä käytetään LG:n puhelimista tutulla tavalla etusormella, jolloin puhelimen näyttö on avoinna jo kun puhelin nostetaan taskusta. P9:n sormenjälkitunnistin on yksi markkinoiden nopeimmista. Ero esimerkiksi iPhone 6s:n tunnistimeen on selvä.

Tykkäsimme

  • Erittäin nopea sormenjälkisensori
  • Mustavalkokuvaus
  • Kamerasovelluksen monipuoliset asetukset

Emme tykänneet

  • Käyttöliittymän liioiteltu yksinkertaisuus
  • Optisen kuvanvakaajan puuttuminen

P9 ladataan USB Type-C -liittimellä, joka voidaan asentaa liitäntään kummin päin tahansa. Liitin yleistynee jatkossa muissakin älypuhelimissa, mutta vielä tällä hetkellä olisi kätevämpää, jos Huawei olisi pitäytynyt vanhanmallisessa usb-liitännässä. Type-C:n käyttö edellyttää omaa kaapelia, eli sen unohtaminen kotiin voi koitua kohtalokkaaksi.

Väritykseltään testikappaleemme oli harmaan ja mustan sekoitus. Huawei alumiinikuoren harmaasävy on valossa erikoisella tavalla purppuranhohtoinen. Kiinnostava väri olisi myös ruusukulta, mutta se ei ainakaan vielä ole tulossa Suomessa myytävään P9-mallistoon.

Vanhakin näyttö potkii hyvin

P9:n näytön koko, 5,2 tuumaa, on optimaalinen. Siltä katselee mielellään videoita ja valokuvia, mutta suurempi näyttö olisi jo ongelma yhden käden käyttöä ajatellen.

P9:n näyttö on kuitenkin parempi kuin luvut antavat ymmärtää.

Lontoon lanseeraustilaisuudessa Huawei käytti olemattoman vähän aikaa P9:n teknisten tietojen esittelyyn. Osasyy lienee se, että esimerkiksi näytön osalta puhelin ei tuo mitään uutta edeltäjäänsä verrattuna. Resoluutioltaan 1920 x 1080 pikselin näyttö on sama kuin P8-mallissa. Se ei ole huono valinta, mutta esimerkiksi Samsung on kirkkaasti edellä näyttökilpailussa uudella Galaxy S7:lla. Toisaalta on pidettävä mielessä, että Huawei yrittää pitää lippulaivansa hinnan markkinajohtajia halvempana, jolloin jokaisen komponentin hinnalla on merkitystä.

P9:n näyttö on kuitenkin parempi kuin luvut antavat ymmärtää. Etenkin kontrasti on erinomainen, mikä näkyy mustan sävyissä. Näyttö on myös kiitettävän kirkas.

Uudistettu kamera: Ostoperuste?

Kamera on Huawein hehkuttama ylpeydenaihe P9-puhelimessa. Puhelimen takapuolella on näkyvästi esillä perinteikkään järjestelmäkameravalmistajan Leican nimi. Se kertoo saksalaisvalmistajan ja Huawein yhteistyöstä, jonka seurauksena P9:n kameratekniikka on siirtynyt uudelle aikakaudelle. Se eivät kuitenkaan ole yhtä mullistava kuin mitä Huawei antaa ymmärtää.

P9:n takaa löytyy kaksi vierekkäistä 12 megapikselin kameralinssiä, joista toinen kuvaa pelkästään mustavalkokuvia. Toinen linssi kuuluu varsinaiselle pääkameralle, joka tallentaa myös värejä.

Ideana on parantaa valokuvien laatua yhdistämällä mustavalko- ja värikennon kuvat. Huawein mukaan yhdistelmällä voidaan parantaa hämäräkuvien laatua ja kuvien syväterävyyttä. Pelkästään mustavalkokuvaukseen tehty erillinen kamera on yllättävä valinta, koska harva kuluttajista välttämättä kaipaa sellaista. Toisaalta moni käyttää esimerkiksi Instagramissa mustavalkofiltteriä.

Hieman outoa on puolestaan se, että Huawei on jättänyt pois optisen kuvanvakaajan.

Parhaimmillaan P9:llä otetut kuvat näyttävät erittäin hyviltä, vaikka ne olisi otettu vähäisessä valaistuksessa. P9:n hämäräkuvauksen laatua parantaa nopea laserautomaattitarkennus. Hieman outoa on puolestaan se, että Huawei on jättänyt pois optisen kuvanvakaajan. Tämä heikentää valokuvien laatua, jos niitä napataan pienessäkin liikkeessä. Optinen kuvanvakaaja olisi ollut hyödyllinen kaveri lasertarkennukselle kuten esimerkiksi LG:n G5 -puhelimessa.

Valitsemalla Leican kanssa suunnitellun kuvaustoiminnon kamerasovelluksen ylälaidasta käyttäjä voi säätää itse kuvien syvätarkkuutta jättäen taustalla olevat kohteet sumeiksi. Paikoitellen ohjelmallisella syväterävyydellä leikittely menee naurettavuuden puolelle ja kuvat näyttävät pahimmillaan huonon kuvankäsittelyn läpikäyneiltä. Tässä kohtaa käy selväksi, ettei mobiikamera vielä yllä lähellekään laadukkaalla linssillä varustetun järjestelmäkameran tasoa. Parhaimmillaan syvätarkkuuden näpelöinti tuottaa erinomaisen lopputuloksen. Syvätarkkuutta voi muuttaa ohjelmallisesti vielä kuvan ottamisen jälkeen.

Erityisen hyviltä P9:llä otetut kuvat näyttävät silloin, kun käyttöön valitaan mustavalkokamera. Käyttäjä saattaa uppoutua mustavalkoiseen maailmaan niin tiiviisti, ettei värikameraa tee mieli käyttää enää lainkaan.

Ahkeran kuvaajan kannattaa huomioida, että Suomessa P9 on saatavilla ainoastaan 32 gigatavun muistivaihtoehtona. Tämä ei haitanne tehokäyttäjääkään, sillä puhelimeen voi asentaa muistikortin.

P9:llä kuvaavaa käyttäjää hemmotellaan monipuolisilla kuvausasetuksilla. Käytössä on erillinen pro-valikko, josta voi säätää esimerkiksi kuvien ISO-arvoa ja valkotasapainoa. Kuvat voi halutessaan napata RAW-formaatissa.

Simppeliäkin simppelimpi käyttöjärjestelmä

Huawei on ottanut monessa mielessä oppia Applelta, mitä tulee puhelimen käytettävyyteen. Yksi läheinen yhtymäkohta löytyy käyttöliittymästä. Android 6.0:n päälle rakennettu Emotion UI on Huawein omaa käsialaa, eikä se ole herättänyt kovin ylistäviä kommentteja käyttäjien keskuudessa.

Periaatteessa EMUIssa ei ole mitään vikaa. Se on erittäin helppokäyttöinen, lähes applemainen kokemus. Juuri tässä piileekin sudenkuoppa Android-käyttäjiä ajatellen: moni heistä on tottunut siihen, että erilaisia säätömahdollisuuksia esimerkiksi asetusvalikossa on enemmän. Moni Android-fani saattaa pitää miinuksena myös sovellulaatikon puuttumista. Nyt sovellukset latautuvat päänäkymään vieri viereen applemaiseen tapaan.

Yhteenveto

Huawei P9:n parasta antia on kamera ja nopea sormenjälkitunnistin. Tyypilliselle Android-käyttäjälle EMUI-käyttöliittymä tuntuu todennäköisesti liian yksinkertaiselta ja applemaiselta. Teknisiltä ominaisuuksiltaan P9 ei sijoitu aivan markkinoiden kärkeen, vaikka toisaalta Applekin käyttää iPhone 6s-mallissaan melko vanhaa näyttötekniikkaa. Muistia puhelimeen saa ainoastaan 32 gigatavua, mikä voi häiritä joitakin ostajia muistikorttipaikasta huolimatta. P9:n akun kesto on samaa luokkaa iPhone 6s:n kanssa.

Huawei on onnistunut kehittämään puhelimen, joka tarjoaa useimmille käyttäjille riittävän houkuttelevan vaihtoehdon. Moni ei halua maksaa älypuhelimestaan 500 euroa enempää ja tähän saumaan Huawei iskee onnistuneesti. Suomessa P9:n hinta on 549 euroa.

P9 soveltuu käyttäjälle, joka haluaa tavallista monipuolisemmat kuvausominaisuudet. Mielenkiintoinen lisä kuvaajalle on mustavalkokamera, joka houkuttelee kuvaamaan taiteellisempia otoksia. Innokkaalle Instagram-kuvaajalle P9 on oiva valinta.

Suomen olosuhteita ajatellen on merkittävää se, että P9 näyttää kestävän varsin hyvin viileitä olosuhteita. Siinä missä iPhone 6s hyytyy nopeasti jo muutamassa plusasteessa, P9:n luvataan toimivan vielä pakkasessakin.

Lue myös:

    Uusimmat