Huawei erotti vakoilusta pidätetyn työntekijänsä – "Hänen epäillyillä tekemisillään ei ole mitään tekemistä yhtiön kanssa"

Kiinalainen mobiilijätti Huawei on erottanut työntekijänsä, joka pidätettiin aiemmin tällä viikolla Puolassa vakoilusta epäiltynä.

– Huawei on päättänyt Puolan lakien rikkomisepäilyjen vuoksi pidätetyn Wang Weijingin työsuhteen. Hänen epäillyillä tekemisillään ei ole mitään tekemistä yhtiön kanssa. Tapahtuma on vaikuttanut haitallisesti Huawein maineeseen, ja johtanut työsuhteen päättämiseen yhtiön työsopimuksen mukaisesti, Huawei kirjoittaa lähettämässään tiedotteessa.

– Huawei noudattaa kaikkia lakeja ja säädöksiä toimimissaan maissa. Yhtiö myös edellyttää, että kaikki sen työntekijät noudattavat näitä, yhtiö jatkaa.

Wang pidätettiin tiistaina yhdessä puolalaismiehen kanssa, jota niin ikään epäillään vakoilusta. Puolalaisviranomaisten mukaan pidätettyjen epäillään työskennelleen kiinalaisille tiedusteluelimille.

Työskenteli myyntijohtajana Puolassa

Wang työskenteli Huawein Puolan-yksikössä myyntijohtajana, missä tehtävässä hän on toiminut vuodesta 2017. Sitä ennen hän toimi reilun viiden vuoden ajan yhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana.

Ennen Huaweille siirtymistään Wang työskenteli Kiinan konsulaatissa Gdanskissa.

Wangin erottaminen tuli monille yllätyksenä, sillä vain hieman aiemmin Kiina oli vaatinut diplomaateilleen pääsyä Wangin puheille.

Talousjohtaja pidätettiin joulukuussa

Wangin pidättäminen on uusi takaisku Huaweille, jonka talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin viime kuussa Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Yhdysvaltojen mukaan Meng on rikkonut Iranin talouspakotteita.

Meng on Huawein perustajan Ren Zhengfein tytär. Hänen pidätyksensä nostatti Kiinassa isänmaallisuuden aallon, jonka yhteydessä kiinalaisia kehotettiin ostamaan Huawein puhelimia isänmaallisista syistä.

Kiina pidätti vastatoimena kaksi kanadalaista, joiden sanottiin uhanneen Kiinan kansallista turvallisuutta.

Viime kuussa brittiläinen BT-teleoperaattori päätti luopua Huawein verkkoteknologian käytöstä, koska sitä pidettiin turvallisuusriskinä. Myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on tehty vastaavanlaisia ratkaisuja.

Huawei on kiistänyt syytteet ja on sanonut, ettei ole olemassa minkäänlaisia todisteita siitä, että yhtiö muodostaisi turvallisuusriskin. 

Lue myös:

    Uusimmat