Saksalaistoimittaja kuvasi uskomattoman näyn Finnairin lennon ikkunasta – "Uskotteko, että tässä maailmassa on ufoja?"

Saksalaiselle Der Spiegel -lehdelle työskentelevä toimittaja ikuisti Finnairin lennon ikkunasta erikoisen näyn, jota on ihmetelty myös maan pinnalla Kiinassa.

Toimittaja Hinnerk Feldwisch-Drentrup matkusti viime viikon Finnairin lennolla Helsingistä Hongkogiin. Koneen ollessa Sisä-Mongolian yläpuolella hän nosti ikkunansuojan ylös. Yötaivaalla hän havaitsi pyöreän, valkoisena hohtavan pilven, joka näytti sitten hajoavan yläilmakehään. Suurin osa matkustajista nukkui.

Kyseessä luultavasti ohjuskoe

Feldwisch-Drentrupille selvisi vasta lennon jälkeen, että hän oli onnistunut ikuistamaan harvoin nähdyn tapauksen. Hän selvitti asiaa sotilasasiantuntijoiden kanssa. Ilmeni, että kysessä on suurella todennäköisyydellä Kiinan asevoimien ohjuskoe.

Feldwisch-Drentrupin lentomatkasta ensimmäisenä Suomessa kertonut Helsingin Sanomat tavoitti hänet sähköpostin välityksellä kommentoimaan näkemäänsä. Hän kirjoitti olevansa huolissaan asevarustelusta.

– Mielestäni tämä ohjuskoe on muistutus siitä, että geostrategiset näkökannat ja asekontrolli täytyy ottaa vakavasti. On helppoa unohtaa, kuinka monta ydinpommia on odottamassa asevarastoissa. Neljä vuotta sitten kuulin pekingläisen tutkijan puhuvan Kiinan ydinasepolitiikasta ja siitä, kuinka pienetkin sotilaalliset konfliktit esimerkiksi Etelä-Kiinan merellä voisivat mahdollisesti kärjistyä nopeasti ydinasekriisiksi, Feldwisch-Drentrup sanoi Helsingin Sanomille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ohjuskokeesta on julkaistu myös maanpinnalta otettuja kuvia ja videoita, joita on jaettu kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa. Monet kuvat nähneistä uskovat, että kyseessä on ohjuskoe uudella sukellusveneestä laukaustavalla ballistisella ohjuksella. Jotkut harvinaisia kuvia ja videoita kommentoineet ovat tosin ehdottaneet, että kyseessä olisi ufo.

Osa uuden sukupolven ydinsukellusveneiden kehitysohjelmaa

Reuters kirjoittaa, että Kiinan asevoimat julkaisi Weibo-tilillään vihjailevan päivityksen, jossa kysyttiin: ”Uskotko, että ufoja on olemassa?” Päivitykseen liitetyssä kuvassa näkyy ohjuksen laukaisu sukellusveneestä. Myös Kiinan asevoimien ohjusjoukot julkaisi Weibo-päivityksen. jossa todettiin "Uskotteko, että tässä maailmassa on ufoja?"

Sotilasasioiden asiantuntijat uskovat, että kyseessä oli sukellusveneestä laukaistavan mannertenvälisen ballistisen ohjuksen JL-3:n koelaukaisu. Ohjuksen on määrä tulla Kiinan uuden sukupolven ydinsukellusveneisiin, joiden rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna.

Laukaisun uskotaan tapahtuneet Bohainmereltä kohti pohjoisen Kiinan sisämaan aroja. Ohjuksesta tehtiin havaintoja useissa maakunnissa.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Reuters​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat