Pentagonin jättimäisistä ufo-tutkimuksista yksiselitteinen raportti

Pentagon julkaisi raportin yli 350 uudesta ufo-havainnosta – puolet on toistaiseksi selvittämättömiä 6:26
Katso myös: Pentagon julkaisi aiemmin raportin yli 350 uudesta ufo-havainnosta – näin sitä kommentoi Suomen ufotutkijoiden puheenjohtaja Heikki Kulju.

Yhdysvalloissa puolustusministeriön tuore 63-sivuinen raportti ei ole löytänyt todisteita ufoista maapallolla. Raportin mukaan maan hallinto ei ole peitellyt eikä peittele tietoa Maan ulkopuolelta olevasta teknologiasta. 

Puolustusministeriö eli Pentagon käytti aikaansa ja budjettirahaansa tuntemattomien lentävien esineiden eli ufojen setvimiseen kongressin käskystä. 

– Kaikki tutkimustoimet, kaikilla turvallisuusluokittelutasoilla, ovat tulleet johtopäätökseen, että suurin osa tehdyistä havainnoista olivat tavallisia esineitä ja ilmiöitä, ja tulosta väärintunnistamisista, Pentagonin edustaja, kenraalimajuri Patrick Ryder toteaa.

Yhdysvalloissa ufo-ilmiöitä kutsutaan nykyään lyhenteellä uap (Unidentified Anomalous Phenomena) eli tunnistamattomat poikkeavat ilmiöt. 

Pentagonissa väitteitä tutkii oma osastonsa

Näitä ilmiöitä Pentagonissa tutkii oma osastonsa Aaro (All-domain Anomaly Resolution Office), eli Kaikkien alojen poikkeavuusilmiöiden ratkaisutoimisto.

Aaro ei löytänyt selvyyttä kaikkiin tutkimiinsa ilmiöihin, mutta raportin mukaan suurimpaan osaan niistäkin löytyisi tavanomainen ja järkeenkäypä selitys, mikäli käytössä olisi parempilaatuista tietoaineistoa, kirjoittaa New York Times.  

Riippumattomat tutkijat ovat aiemmin löytäneet ilmiöille selityksiä muun muassa säästä, drooneista, erilaisista ilmapalloista ja optisista ilmiöistä. 

Raporttia varten oli haastateltu henkilöitä, jotka väittivät, että heillä on suoran käden tietoa hallituksen peittely-yrityksistä, sekä heitä, jotka väittivät, että heillä on väitettä vahvistavaa tietoa. 

Väitteet usein toisen käden tietoa

Väitteet osoittautuivat usein toisen käden tiedoiksi, eikä suorille havainnoille ollut saatu vahvistavia todisteita keneltäkään muulta. Raporttiin haastatellut todistajat sen sijaan torjuivat väitetyt havainnot tai väitteet peittelystä.

Raportti siis myös kiistää joissakin yhtä tiukassa istuvan uskon siihen, että viranomaiset piilottavat tietoa Maan ulkopuolisista tunnistamattomista ilmiöistä ja esineistä, tai että heillä olisi tällaisia hallussaan.

Viranomaiset tarkistivat myös valtiolla töissä olleiden tai olevien niin kutsuttujen pilliinviheltäjien väitteet, että hallituksen salaisissa tutkimus- ja muissa ohjelmissa olisi napattu maan ulkopuolista elämää edustavien avaruusaluksia. Sellaisia ei ole.  

New York Timesin mukaan raportti on kirjoitettu kieli keskellä suuta, sillä usko ufo- tai uap-”tapauksiin” istuvat paikoin syvässä. 

Some ja digiteknologia lisäävät ufo-uskoa

Yhdysvalloissa on tehty niin sanottuja ufo-havaintoja jo vuosikymmenien ajan. Digitaaliteknologian kehittymisen ja sosiaalisen median myötä erilaiset ufo-väitteet ja salaliittoteoriat kukkivat. 

Raportin mukaan "huijausten ja väärennösten lisäksi misinformaatio ja tahallinen harhaanjohtaminen ovat vallitsevampia ja helpommin jaettavissa nyt kuin koskaan aiemmin, erityisesti käyttäen nykypäivän valokuva-, video- ja tietokoneiden kuvatyökaluja. Internetissä etsiminen ja sisältösuositusalgoritmit vahvistavat henkilöiden ennakkokäsityksiä ja vahvistusvinoumaa yhtä paljon kuin ne voivat opettaa ja antaa tietoa."   

Pentagon ei usko, että raportti hälventää kaikki väitteet ja uskomukset. Se lainaa Gallupin kyselyä kolmen vuoden takaa. Sen mukaan ihmisten usko ufoihin ja uapeihin on vain kasvanut. 

Niinpä Pentagonin toteamus, että se lähti selvittämään väitteitä avoimin mielin ja ilman ennakkokäsityksiä, luultavasti vain vahvistaa tiukasti ilmiöihin uskovien käsitystä siitä, että ufoja on ja että viranomaiset taatusti peittelevät jotain. 

Puolustusministeriö sanoo jatkavansa tutkimuksia ja julkaisee myöhemmin toisen raportin. 

Lue myös:

    Uusimmat