HS: Näin valitset oikean tuolin koululaiselle

Pienikin virheasento voi aiheuttaa särkyä ja lihasten väsymistä, mikä tekee läksyjen tekemisestä hankalaa. Helsingin Sanomat testasi koululaistuolit asiantuntija Mika Nybergin kanssa.

– Pahin moka on ostaa lapselle liian iso työtuoli, eli niin sanotusti kasvuvaraa, Mika Nyberg Työterveyslaitokselta kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Ergonomian erityisasiantuntijana Nyberg tietää, että liian suuri tuoli ei tue selkää oikein ja aiheuttaa siten selkäkipuja.

– Kun vaaditaan keskittymistä, ei voi seisoa päällään. Jo lyhytkin aika huonossa asennossa voi aiheuttaa fyysistä oireilua kuten väsymystä tai särkyä. Jopa puolet lapsista kärsii niska-hartiasärystä ja pääkivusta, jonka yhteys koulukalusteisiin on pystytty todistamaan, Nyberg jatkaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

No tämähän tiedetään, mutta millainen sitten on hyvä tuoli?

Turvallinen ja kestävä

– Lapsen tuolilla on usein kovaakin käyttöä, joten sen pitää olla turvallinen ja kestävä. Sitä voi testata esimerkiksi painamalla selkänojaa kohtuuvoimalla. Hyvä tuoli ei keikahda, Nyberg sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Helsingin Sanomat testasi kuuden eri huonekalukaupan tarjonnan ja löysi testiretkellään kuusi lapsille tarkoitettua tuolia. Lähes kaikista kuitenkin puuttui jokin tärkeä säätöominaisuus, keinumekanismista tai laatuverhoilusta puhumattakaan.

Lapselle ei myöskään kannata ostaa aina työtuolia ja -pöytää yhtä aikaa, sillä hyvän tuolin voi säätää tasoon sopivaksi. Lisäksi Nyberg kehottaa välillä viskaamaan tuolin nurkkaan ja tekemään läksyt jossain muualla.

– Olisi järkevää, ettei lapsi istuisi aina tuolissa. Lattiallakin voi tehdä läksyjä, jos se ei vie puolta tuntia kauempaa. Omakin lapseni teki joskus läksyt keittiönpöydän alla, Nyberg kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kuvat: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat