HS:n kysely: Huono kohtelu ja solvaukset haittaavat ylipainoisen elämää enemmän kuin terveysongelmat

Huono kohtelu ja syrjintä haittaavat ylipainoisen elämää usein enemmän kuin terveysongelmat. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä, johon vastasi yli 17 000 suomalaista. Kyselyn laati Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä.

Kaikki vastaajat eivät olleet lihavia, vaan 40 prosenttia oli painoindeksiltään normaaleja. 

Laajan kyselyn tuloksista käy ilmi, että ylipainoiset ihmiset kuulevat paljon huomautuksia ulkonäöstään.

– Lihavuus on monelle sosiaalinen ongelma enemmän kuin terveydellinen ongelma. Vaikka lihavuudesta puhutaan usein terveyden kautta, ihmisten kokemukset ovat ihan muuta, sanoo tutkija Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta Helsingin Sanomien jutussa.

Painon kasvaessa alkaa huomauttelu, ja kun painoa vielä tulee lisää, rupeaa saamaan huonoa kohtelua työpaikalla, terveydenhuollossa ja palvelutilanteissa, tulee sosiaalisia paineita ja mahtumisongelmia. Ne haittaavat ylipainoisten elämää enemmän kuin terveysongelmat.

Avoimissa vastauksissa kyselyyn osallistuneet ovat kertoneet, että paineet laihduttamiseen tulevat usein kotoa, omalta perheeltä, sekä terveydenhuollolta. Ylipainoiset kuulevat myös hyvin loukkaavia kommentteja ulkonäöstään. 

”Eniten ihmettelen sitä, että tuntemattomat miehet nimittelevät ja huutelevat kadulla ylipainoisille naisille tai jopa alaikäisille tytöille. Tällaista kohtelua en ole nähnyt missään muualla kuin Suomessa. Eivätkä pelkästään humalaiset pultsarit, vaan esimerkiksi miehet autoistaan. Minua on nimitetty rumpumahaksi, löysäksi, lehmäksi ja huoraksi, vaikka en ole tehnyt muuta kuin kävellyt kyseisten henkilöiden ohi, mitään sanomatta, heihin katsomatta.”

Toisaalta myös oma äiti on saattanut tölväistä vasta esiteini-ikäiselle lapselleen huomautuksia.

”Äiti tokaisi minun olevan lehmä, kun olin 11.”

Sitaatit ovat peräisin tutkimuksen avoimista vastauksista.

Terveydenhuollon ammattilaisten loukkaavia kommentteja monet muistavat jo neuvolasta ja kouluterveydenhuollosta lähtien. Se on yleinen lapsuuden traumojen lähde.


Lue myös:

    Uusimmat