Mainos

HS: Laki rajaisi työntekijän sananvapautta - liiton juristille ei saa laverrella

Hallitus valmistelee lakia, joka rajaisi työntekijän oikeutta kertoa tietoja liiton juristille työpaikan riitatilanteissa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Palkansaajien keskusjärjestöjen mukaan liikesalaisuutta koskeva lakiesitys heikentäisi työntekijöiden sananvapautta. Keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat kirjanneen lakiesitykseen laajan eriävän mielipiteen.

Niiden mukaan laki on tulkinnanvarainen ja johtaa siihen, ettei työntekijä voisi enää kertoa liikesalaisuuksia tai luottamuksellisia teknisiä tietoja esimerkiksi ammattiliittonsa juristille, vaikka riita koskisi työsuhdetta ja liikesalaisuuksia.

Työntekijä voisi myös saada rangaistuksen, jos hän kertoo liikesalaisuuden tai teknisen ohjeen asiaansa avustavalle työpaikkansa ulkopuoliselle ihmiselle. Työntekijä voisi siis turvautua vain työpaikkansa luottamushenkilöön, jos sellainen on.

Lakia valmistelee työryhmä, joka valmistelee EU:n liikesalaisuusdirektiivin täytäntöönpanoa Suomessa. Viime vuonna voimaan tulleen direktiivin määräykset pitäisi olla kirjattuna Suomen lakeihin 9. kesäkuuta 2018 mennessä. Työryhmän työn pohjalta hallitus antaa lakiesitykset eduskunnalle keväällä 2018.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.