HS: Kelan oikeus kurkkia toimeentulotukihakijan tilitietoja torpattiin

Helsingin Sanomien mukaan Kela ei saa hallituksen aikomusten vastaisesti sittenkään automaattista oikeutta toimeentulohakijan pankkitilitietoihin.

EU:n viidenteen rahanpesudirektiiviin perustuvan lain mukaan pankkien pitää rakentaa sähköinen tilitietojen hakujärjestelmä, josta viranomaiset pääsevät kiinni tarvitsemiinsa tietoihin.

Tätä viranomaisten saatavilla olevien tilitietojen määrää ja laatua kasvatettiin Helsingin Sanomien mukaan valmisteluvaiheessa reippaasti siitä, mitä EU-direktiivi edellyttää. 

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi kuitenkin, että kaikki direktiivin vaatimukset ylittävät lisäykset on poistettava laista. Talousvaliokunta teki maaliskuussa vaadittavat muutokset ja lain on määrä tulla hyväksytyksi tällä viikolla. 

"Ei riittävä peruste yksityiselämän suojan ydinalueelle kuuluvien tietojen antamiseen"

Myös Kela olisi uuden lain myötä saanut oikeudet tutkia toimeentulohakijan pankkitilitietoja, ellei perustuslakivaliokunnassa olisi tätä torpattu.

Kelan automaattista oikeutta tilitietoihin perusteltiin alunperin sillä, että se nopeuttaisi ja yksinkertaistaisi tukihakemusten käsittelyä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan tämä ei kuitenkaan ollut riittävä peruste yksityiselämän suojan ydinalueelle kuuluvien tietojen antamiseen, Helsingin Sanomien uutisessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat