HS: STM ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot, uutisoi Helsingin Sanomat. Lehti on saanut haltuunsa ehdotuksen, jonka ministeriö on tuonut palkka-avoimuutta ja -tasa-arvoa edistävään kolmikantaiseen työryhmään. 

Oikeus saada kollegan palkkatiedot nähtäväksi koskisi ehdotuksen mukaan tilanteita, joissa työntekijä epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. Jos työntekijä sanoo epäilevänsä syrjintää, työnantaja ei voisi kieltäytyä tietojen antamisesta, HS kertoo. 

Ehdotuksen mukaan palkkatietoja ei julkaistaisi kaikkien nähtäväksi. Syrjintää epäilevän työntekijän tulisi allekirjoittaa salassapitosopimus ennen kuin hän saa pyytämänsä tiedot. Hänellä olisi silti oikeus antaa saamansa tiedot palkkasyrjintäepäilyn tutkimista varten esimerkiksi henkilöstön edustajalle, ammattiliitolle, asianajajalle tai poliisille.

Lisäksi henkilöstön edustajien oikeutta saada työntekijöiden palkkatietoja nähtäväksi laajennettaisiin. 

Työryhmää johtava Tanja Auvinen STM:n tasa-arvoyksiköstä ei halunnut kommentoida HS:n näkemää ehdotusta lehdelle, koska sitä ei ole tarkoitettu julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja