Mainos

HS-gallupissa perussuomalaisten jakautuminen näkyy Ylen gallupia selvemmin – yhteiskannatus kasvussa

Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä teettämän kyselyn mukaan jopa 10 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia, jos vaalit pidettäisiin nyt. Aiemmassa HS:n gallupissa osuus oli 9,4 prosenttia. Tulokseen on laskettu sekä Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten että Simon Elon sinisen tulevaisuuden kannattajat. Ryhmä tunnettiin aiemmin nimellä Uusi vaihtoehto.

Yksittäisinä ryhminä Perussuomalainen puolue saisi 6,1 prosentin kannatuksen, ja Sininen tulevaisuus -ryhmä 3,9 prosenttia äänistä. Kannatukseen näyttää vaikuttaneen perussuomalaisten hajaannus ja puheenjohtajavaihdos.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä perussuomalaisia kannattaisi puolestaan 9,7 prosenttia vastanneista, ja Sinistä tulevaisuutta vain 2,3 prosenttia.

Ylen mittauksessa Halla-ahon perussuomalaisilla kasvua olisi 0,7 prosenttia edelliseen kyselyyn verrattuna.

"Vielä on aikaista tehdä johtopäätöksiä"

HS:n haastatteleman Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlundin mukaan Kantar TNS:n tutkimuksesta ei voi vielä tehdä kovin suuria johtopäätöksiä ryhmien todellisesta kannatuksesta, koska tutkimus alkoi ennen kuin eroavasta ryhmästä oli tietoa.

Ylen tutkimus alkoi Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeisellä viikolla. Toimitusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta arvelee Ylen uutisessa, että Sinisen tulevaisuuden heikko kannatus johtuu siitä, ettei ryhmää vielä kunnolla tunneta.

Sen sijaan perussuomalaisten kannatuksen nousu liittyy Pajusen mukaan puolueen rivien tiivistymiseen.

Kantar TNS tutkimuksen virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa, ja Taloustutkimuksen kyselyssä 2,8 prosenttiyksikköä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.