Mainos

HS: Carl Haglund vaatii eläkesopimukseen muutoksia

RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund aikoo vaatia tänään, että hallitus tekee syntyneeseen eläkesopimukseen muutosesityksiä. Haglundia on haastatellut Helsingin Sanomat.

Haglund kertoo esittävänsä ratkaisua, jossa myös Akava saataisiin sopimukseen mukaan. Akava ja sen edustamat 600 000 suomalaista jäivät pois eläkesopimuksesta. 

Haglundin mukaan syntynyt sopimus on ongelmallinen niin kannustavuuden kuin tasa-arvonkin kannalta. Hän on periaatteellisesti sitä mieltä, että työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvan korvaustason tulisi olla pienempi kuin töihin jääville.

Tasa-arvon kannalta nykyinen sopimus kohtelee Haglundin mielestä myös kaltoin pitkää koulutusta vaativia naisvaltaisia aloja kuten lastentarhahoitajia, opettajia ja kirjastonhoitajia.

Hänen mukaansa on turha väittää, että naiset voittavat uudessa järjestelmässä pitkän eliniän odotteensa vuoksi. "Olennaisempaa on puhua siitä, mille eläketasolle naiset jäävät."

Akava on paheksunut syntynyttä sopua siitä, että uudessa eläkeratkaisussa työuran aikaisin aloittava ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäävä työntekijä saisi paremman eläkkeen kuin 65-vuotiaaksi töissä jaksava ja myöhemmin työt aloittava henkilö.

Hallitus ei voi olla kumileimasin

Haglund haluaa myös keskustella siitä suuresta, periaatteellisesta asiasta, sopivatko eläkkeistä työntekijä- ja työnantajaosapuolet kaksin vai onko mukana myös hallitus ja eduskunta.

Hän katsoo, että kolmikantaiseen järjestelmään kuuluu se, että myös demokraattisesti valituilla instituutiolla on valta esittää eläkeratkaisuun parannustoiveita.

- Kaikissa muissa normaaleissa demokraattisissa maissa hallituksella on paljon laajempi rooli eläkeasioissa. Ei voi olla niin, että hallitus vain kumileimaa syntyneet päätökset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja