Hovioikeus hylkäsi ison osan Talvivaaran pörssirikossyytteistä – Perän ehdollinen vankeus vaihtui 240 euron sakkoihin

Helsingin hovioikeus hylkäsi torstaina suurimman osan syytteistä Talvivaaran pörssirikosjutussa. Jutussa oli kyse arvopaperimarkkinoita koskevista tiedottamisrikoksista sekä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Aiemmin käräjäoikeus oli katsonut, että osassa kaivosyhtiön pörssitiedotteista annettiin totuudenvastaista tietoa vuosien 2012 ja 2013 nikkelin tuotantoennusteista.

Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa 2017 Talvivaaran toimitusjohtajan Pekka Perän ja kaivoksen entisen johtajan Lassi Lammassaaren ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Harri Natunen ja entinen varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde saivat sakkoja. Lisäksi Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle määrättiin 50  000 euron yhteisösakko.

Yhteisösakko laski 20 000 euroon

Hovioikeus hylkäsi Miettinen-Lähdettä ja Natusta koskevat syytteet kokonaan. Perän oikeus katsoi syyllistyneen vain yhteen arvopaperimarkkinoita koskevaan tiedottamisrikokseen. Hovioikeuden mukaan Perä viivytteli kesällä 2013 aiheettomasti yhtiön nikkelin vuosituotantoennustetta koskeneen pörssitiedotteen antamisessa.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota myös Lammassaaren osalta. Hovioikeuden mukaan Lammassaari syyllistyi sisäpiiritiedon väärinkäyttöön vain kahdessa syytekohdassa. Hovioikeus katsoi, että Lammassaari oli luovuttaessaan yhtiön osakkeita hankkinut itselleen taloudellista hyötyä käyttämällä hyväkseen yhtiön tuotantoon liittyviä sisäpiiritietoja.

Hovioikeus kumosi Perän ja Lammassaaren ehdolliset vankeustuomiot, ja tuomitsi heidät sen sijaan vain sakkorangaistuksiin. Perälle tuli maksettavaa 240 euroa ja Lammassaarelle 3  500 euroa. Oikeus myös alensi yhtiölle tuomitun yhteisösakon 20  000 euroon.

Ratkaisusta äänestettiin

Hovioikeuden ratkaisusta äänestettiin.

Vähemmistöön jäänyt hovioikeuden jäsen olisi tuominnut Perän lisäksi kuudesta, Miettinen-Lähteen kahdesta ja Natusen yhdestä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta sekä Lammassaaren kuudesta sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.


Lue myös:

    Uusimmat