Mainos

Hovioikeus: Henkirikoksen uusinut espoolainen erittäin vaarallinen

Myös Helsingin hovioikeus piti vuosi sitten miehen puukottanutta espoolaista erittäin vaarallisena. Hovioikeus ei muuttanut taposta langetettua tuomiota.

Erittäin vaaralliseksi katsottu Jani Ville Tapani Forsman määrättiin istumaan koko 9 v 8 kk rangaistus vankilassa.

Henkirikos tapahtui lokakuussa 2013 Espoon Niittykummussa. Nyt 29-vuotias Forsman oli kylässä uhrin luona. Riidan päätteeksi Forsman löi ryyppykaveriaan ainakin seitsemän kertaa veitsellä.

Käräjäoikeus langetti miehelle kesällä 9 v 8 kk tuomion. Rangaistusta alensi se, että tekijä soitti hätäkeskukseen ja myös tunnusti tekonsa.

Vankeustuomio oli kuitenkin tavanomaista pidempi, koska yleensä teräaseella tehdystä taposta langetetaan keskimäärin yhdeksän vuotta vankeutta. Tähän vaikutti se, että Forsman löi uhria useita kertoja veitsellä rintaan ja selkään. Hän jatkoi veitsellä lyömistä vielä uhrin kaaduttua ja ollessa puolustuskyvytön siten, että veitsi katkesi kolmeen osaan.

Koko rangaistus vankilassa

Käräjäoikeus määräsi Forsmanin istumaan koko rangaistuksen vankilassa, koska miehen tililtä löytyy useita aiempia törkeitä väkivaltarikoksia.

Hän on rikosta edeltäneiden kymmenen vuoden aikana syyllistynyt helmikuussa 2004 alentuneesti syyntakeisena tehtyyn murhaan. Forsman iski julmasti miehen kuoliaaksi veitsellä ja vasaralla asunnossa olleessaan 18-vuotias.

Hänet on myös tuomittu joulukuussa 2003 alentuneesti syyntakeisena törkeästä pahoinpitelystä ja joulukuussa 2012 alentuneesti syyntakeisena törkeästä pahoinpitelystä. Tämän lisäksi Forsman on tuomittu muun muassa useista tuhotöistä, ryöstöstä sekä muista väkivaltarikoksista.

Oikeus totesi, että Forsman on erittäin vaarallinen henkilö toisten hengelle, terveydelle ja vapaudelle. Hänen uusimisriskinsä on korkea nuorena alkaneen väkivaltaisuuden sekä muun muassa epävakaan ja epäsosiaalisen persoonallisuuden takia.

- Hänen empatiakykynsä on puutteellinen ja hänen on vaikea tuntea syyllisyyttä ja katumusta, oikeus lausui.

"Ymmärsi tekonsa"

Käräjäoikeus katsoi Forsmanin ymmärtäneen tekonsa ja katsoi hänen olleen täydessä ymmärryksessä viimeisen tapon aikaan.

- Forsman on persoonallisuushäiriöistään ja monimuotoisesta oppimiskyvyn häiriöstään huolimatta kykenevä mieltämään tekojensa todellisen luonteen, merkityksen ja seuraamukset ja kykenevä säätelemään käyttäytymistään, käräjäoikeus totesi viitaten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon.

Vetosi syyntakeisuuteen

Hovioikeudessa Forsman vetosi siihen, että hän oli alentuneesti syyntakeinen.

- Aikaisemmassa mielentilatutkimuksessa oli katsottu, että voimakkaissa tunnelatauksissa Forsmanin realiteetti- sekä impulssikontrollilla oli taipumus pettää, puolustus totesi.

Forsman oli myös eri mieltä vaarallisuudestaan ja sen tuomasta ns. päivästä päivään -vankeusrangaistuksesta.

Syyttäjä puolestaan vaati rangaistuksen korottamista 12 vuoteen.

Hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua sen paremmin syyntakeisuuden kuin rangaistuksen mitan osalta. Myös ns. pyttytuomio säilyi ennallaan. Forsman istuu rangaistustaan vuoteen 2023 saakka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.