Hotelli Tornin taidekilpailu peruttiin kolme päivää julkaisun jälkeen – palkinnoksi tarjottu hotelliyö ja summa saivat taiteilijat pöyristymään

Sokos Hotelsin Uuden taiteen kilpailu peruttiin vain kolme päivää sen julistamisesta. Kilpailun avulla etsittiin uutta taideteosta hotelli Tornin ravintolaan.

Sokos Hotelsin ilmoitti viime perjantaina Uuden taiteen kilpailusta, jolla haettiin uudistuneeseen hotelli Torniin suurikokoista, hotellin historiaa heijastelevaa taideteosta. Kilpailu ehti toimia vain kolme päivää. 

Viime viikonlopun aikana taideväki pöyristyi sosiaalisessa mediassa. Sokos Hotels myöntää tiedotteessaan, ettei onnistunut kilpailun järjestämisessä ja siten pyytää anteeksi aiheuttamastaan mielipahasta.  

– Palautetta taidekentältä on tullut paljon ja olemme ottaneet sen nöyrästi vastaan. Meillä on ollut hyvä tahto lähteä rakentamaan yhteistyötä taiteilijoiden ja taidekentän kanssa ja tuoda uutta taidetta sinne, missä sillä on hyvät mahdollisuudet liikuttaa ihmisiä, hotellinjohtaja Juha Maatala sanoo.

Maatala kertoo, että palautetta tuli erityisesti kilpailun tiukasta aikataulusta sekä palkintosummasta.

Kilpailun piti olla helmikuun loppuun saakka, ja voittaja olisi julkistettu 11.3. Kilpailun voittajalle luvattiin 5000 euroa ja yö hotellissa. Palkintosumma olisi sisältänyt kaikki työstä aiheutuvat kulut kuten materiaalit ja matkat.

Taideväki kummasteli Twitterissä kilpailun palkintoja. 

Myös Taidemaalariliitto pyysi aiemmin Sokos Hotelsia harkitsemaan palkintosummaa sekä noudattamaan Suomen Taiteilijaseuran avoimen taidekilpailun kilpailusääntöjä.

– Ymmärrän hotelliketjun ratkaisua, mutta henkilökohtaisesti olisin toivonut, että kilpailun palkinnosta olisi päästy yhteisymmärrykseen, kertoo Taidemaalariliiton toiminnanjohtaja Alina Mänttäri.

Uuden taiteen kilpailussa haettiin 11 metriä leveää ja yli 2 metriä korkeaa taideteosta hotellin ravintolaan. Taideteoksen olisi pitänyt heijastella hotellin ainutlaatuista historiaa.

Hotelli Torni on kartuttanut historiansa aikana monipuolisen ja mittavan taidekokoelman. Ikoninen hotelli Torni on perustettu vuonna 1931.

Kilpailulla haettu taideteos ei olisi kuitenkaan ollut osa pysyvää taidekokoelmaa vaan ikään kuin projektimainen kokeilu. Kilpailun ohjeistuksissa mainittiin näin "voi olla myöhemmin tarpeen vaatiessa korvattavissa uudella teoksella". Sokos Hotels poisti kilpailun verkkosivuiltaan.

Avoimempaa keskustelua rahasta ja työn arvosta

Kilpailun yhteyshenkilönä toiminut Laura Köönikkä Finnish Art Agencysta kommentoi asiaa seuraavasti.

– Ajatuksena oli, että teoksen tekijä voi mitoittaa työnsä suhteessa työstä saatavaan korvaukseen. Teos olisi voinut olla kooltaan, vaikka postimerkin kokoinen kuvateos tai koko seinän peittävä maalaus, ihan mitä taiteilija vain olisi ideoillaan halunnut esittää, omat resurssinsa huomioiden.

Köönikän mukaan kilpailu oli hotellialalta kokeileva ele taidekenttää kohtaan. Kilpailun peruuntumisen takia villien ideoiden mahdollisuus sekä rakentava dialogi yhteisistä tavoitteista jäi nyt kokematta, Köönikkä kertoo.

Niin Taidemaalariliiton Mänttäri kuin Köönikkäkin toivovat, että jatkossa rahasta ja työn arvosta viimeinkin puhuttaisiin myös taidekentällä entistä avoimemmin.

Lue myös:

    Uusimmat