Hotelli Ruandan sankari tuomittiin terrorismista vankeuteen 25 vuodeksi

Oikeusprosessin reiluutta on epäilty, koska Rusesabagina on Ruandan hallituksen huomattava kriitikko.

Hotelli Ruandan sankarina tunnettu Paul Rusesabagina on saanut Ruandassa tuomion terrorismista. Rusesabagina, 67, tuomittiin vankeuteen 25 vuodeksi.

Oikeusistuimen mukaan Rusesabagina tuki kapinallisjärjestö FNL:ää, jota syytetään yhdeksän ihmisen tappamisesta Ruandassa vuosina 2018 ja 2019. Hän on kiistänyt syytteet.

Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat ilmaisseet huolensa oikeudenkäynnin reiluudesta. Rusesabagina on ollut Ruandan hallituksen ja itsevaltaiseksi syytetyn presidentti Paul Kagamen äänekäs kriitikko, ja hänen tukijoidensa mielestä oikeusprosessissa on kyse hallituksen kostosta.

Rusesabagina nousi maailmanmaineeseen pelastettuaan yli tuhat ihmistä, enimmäkseen tutseja, johtamaansa hotelliin Ruandan kansanmurhan aikaan 1994. Aiheesta tehtiin Hollywood-elokuva, jossa Rusesabaginaa näytteli Don Cheadle. Rusesabagina itse on etnisesti hutu. Ruandan kansanmurhassa kuoli noin 800 000 ihmistä.

Rusesabaginaan kohdistuvien syytösten takana ovat hänen yhteytensä Ruandan oppositiojärjestö MRCD:hen, jota hän oli perustamassa. Vuosien 2018 ja 2019 terrori-iskuista syytettyä kapinallisjärjestö FLN:ää pidetään MRCD:n aseellisena siipenä. Oikeuden mielestä järjestöjä ei voi erottaa toisistaan.

– Hän perusti terroristijärjestön, joka hyökkäsi Ruandaa vastaan, ja tuki rahallisesti terroristien toimintaa, tuomari Beatrice Mukamurenzi sanoi tuomiota julistaessaan.

Perheen mielestä Rusesabagina kidnapattiin Ruandaan

Rusesabagina muutti ulkomaille jo 1990-luvulla. Hän on asunut Belgiassa sekä Yhdysvalloissa, ja hänellä on Belgian kansalaisuus. Rusesabagina käytti kuuluisuuttaan hyväkseen kritisoimalla toistuvasti Ruandan presidenttiä Kagamea ja vaatimalla maahan demokraattisia uudistuksia.

Elokuussa 2020 Rusesabagina pidätettiin Ruandassa. Hän oli luullut lentonsa olevan matkalla Burundiin, mutta se laskeutuikin Ruandan pääkaupunkiin Kigaliin. Rusesabaginan perheen mukaan kyseessä oli kidnappaus.

Oikeudenkäynti alkoi helmikuussa, mutta Rusesabagina on boikotoinut istuntoja maaliskuusta asti ja sanonut, ettei oikeusistuin ole riippumaton.

Presidentti Kagame on sivuuttanut kritiikin oikeusprosessia kohtaan ja sanoi aiemmin tässä kuussa, että Rusesabagina on syytettynä tekojensa aiheuttamien ihmishenkien menettämisten, ei korkean profiilinsa takia.

Rusesabaginan tytär Carine Kanimba lyttäsi tuoreeltaan isänsä tuomion.

– Tuomarit päättävät, mitä diktaattori haluaa heidän päättävän, odotimme täsmälleen tätä, Kanimba sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös:

    Uusimmat