Mainos

Hornet hätisti Matin moottoripurjekoneen taivaalta huippukokouksen aikana: Pelottava paikka, kun Hornet välähtää viereen

0:25

Helsingin huippukokouksen aikaan liikennettä rajoitettiin niin ilmassa kuin teillä. Lentokieltoalueet koskivat erityisesti Helsinki-Vantaan ympäristöä, mutta osansa Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien aiheuttamasta härdellistä sai maanantaina Vihdissä Nummelan Lentokeskuksen koulutuspäällikkö Matti Björklund ja hänen oppilaansa.

Kaksikko oli lentämässä TMG-moottoripurjekoneella, kun Ilmavoimien Hornet pyyhkäisi paikalle tunnistamaan ”tuntemattoman” koneen.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että mitä olemme tehneet väärin, Matti Björklund kertaa MTV Uutisille.

Lentäjän hämmästyksen selittää se, että Vihti ei sijainnut viranomaisten ilmoittamalla lentokieltoalueella. Presidenttien vierailun aikana olivat voimassa tiukennetut lentomääräykset, mutta ne oli otettu Nummelan lentokentällä huomioon.

– Olimme tehneet lentosuunnitelman ja lähettäneet sen eteenpäin aluelennonjohtoon kaksi tuntia ennen lentoa. Nummelan lentokenttä on valvomaton kenttä, joten teemme aina lentosuunnitelmat jokaiselle lennolle. Tiesimme, että päivä on erikoinen, mutta totesimme, että kun teemme kaiken ohjekirjan mukaan, niin estettä lennolle ei ole.

Moottoripurjekone katvealueella?

Jostain syystä koneen transponderin lähettämät tiedot eivät kuitenkaan välittyneet hetkellisesti aluelennonjohtoon. Björklund kertoo, että koulutuslennolla moottoripurjekone lensi Nummelasta Hankoon ja Kiikalan kautta takaisin Nummelaa kohti, kun puolustusvoimat otti radiolla yhteyttä.

– Kävimme radiolla etukäteen keskustelun, keitä olemme, mutta on se silti pelottava paikka, kun Hornet välähtää horisontista siihen viereen. Se lensi suoraan eteemme ja kaarsi siitä sivulle parin sadan metrin päähän. Puolustusvoimat ottaa tällaiset asiat vakavasti, kuten kuuluukin, joten ei ole mikään leikinpaikka, kun sellainen kone lentää vierelle. Sehän voisi ampua meidät vaikka alas, Björklund kuvailee tilannetta.

– Hornet tunnisti meidät, otti kuvat ja seurasi, kun laskeuduimme kentälle. Olimme laskeutumassa muutenkin, mutta Hornet vain varmisti, että sen myös teemme. Lopuksi se kerran vaaputti siipiään lähtiessään kuin sanoakseen heipat ja katosi horisonttiin, kertoo Björklund.

Björklund kertoo, että lentosuunnitelma tehtiin ANS-siviililennonjohdolle.

– Veikkaan, että transponderimme oli jollain tavalla katvealueella. Sitten kävi näin, että Hornet tuli tunnistamaan meidät. Käsittäisin, että puolustusvoimilla ei ollut tietoa lentosuunnitelmastamme, vaikka se asianmukaisesti oli ilmoitettu.

"Yksityinen lentoshow on mukava muisto" 

Uutistietojen mukaan poliisi oli tehnyt virka-apupyynnön Ilmavoimille lentokoneesta. Björklund ihmettelee tapausta vieläkin.

– Outoa, että poliisi ei tiennyt yksityiskohtia lentokiellosta tai esimerkiksi lentokieltoalueesta.

Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höök ei halunnut enää kommentoida tapausta MTV Uutisille.

Hornetin tunnistamislento on tässä vaiheessa erityinen muisto lentäjälle. Myös oppilas on ottanut tapauksen rauhallisesti.

– Oppilaani oli myös pitkän linjan lentäjä, jolla satoja lentotunteja takana. Hän otti tilanteen aika samalla tavalla vastaan kuin minä. Kävimme vielä yhdessä läpi välikohtauksen.

– Harva on kuitenkaan saanut tällaista yksityistä Hornet-lentoshowta, kuten me, nauraa Matti Björklund nyt maanantaista tapahtumasarjaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.