Veren peittämä Sami Saikkonen pystyi kävelemään itse – Hyvinkäällä pelastustöissä ollut kertoo, miltä paikalla näytti heti lentoturman jälkeen

3:16
Katso myös video: MTV Uutiset Live vieraili Hyvinkään lento-onnettomuuspaikalla.

Onnettomuus sattui kertauskoulutuslennon yhteydessä Hyvinkään lentokentällä eilen maanantaina. Jukolan Pilotit ry:n hallituksen jäsenen mukaan konetta ohjannut lentäjä oli erittäin kokenut.

MTV Uutisten tavoittama silminnäkijä Kaj Granström oli valmistautumassa lentoonnousuun ystävänsä kanssa onnettomuushetkellä. He kuulivat radiosta koneen aloittavan maaliinlaskun, eli simuloidun pakkolaskun. 

– Hoidimme omia juttujamme, ja meistä näytti siltä, että kone lensi hyvin matalalla ja hiljaisella vauhdilla,  Granström kertoo.

– Kone kaartoi kiitotien päähän. Tuli mieleen, että se lisää kohta vauhtia ja tekee ylösvedon, mutta niin ei tapahtunut.

Koneen siivistä hävisi nostovoima sen ollessa noin 50 metrin korkeudella maasta, minkä jälkeen se "tuli alas kuin kivi" ennen kiitotien alkua ja liukui noin 20 metrin matkan. 

– Kaverini soitti aluelennonjohtoon, joka hälytti pelastusviranomaiset. Kone oli pudonnut noin 200 metrin päähän meistä, Granström sanoo.

Paikalla oli myös ohikulkija, joka soitti ambulanssit paikalle. Granströmin päästyä koneen luo hän näki, että koneen kabiini oli jumittunut.

– Se oli hurjan näköistä. Takana istunut opettaja oli veren peitossa ja kysyi, mitä oli tapahtunut. Koneen ohjaaja ei vastannut, hän kuvailee.

Koneessa lentäjää opetti julkisuudestakin tuttu Sami Saikkonen, jolla on takanaan lentouran lisäksi pitkä ura näyttelijänä ja tanssijana.

– Ambulanssi tuli ja saimme kabiinin auki. Ohjaajan kasvot olivat jo muuttuneet sinertäviksi, yritin pitää hänen päätään pystyasennossa, Granström jatkaa.

Elvytys palovaaran keskellä

Ohjaajan elvytys aloitettiin onnettomuuspaikalla. Alueella oli Granströmin mukaan palovaara, sillä koneesta oli vuotanut polttoainetta. Paikalle tulleet sammutusjoukot vaahdottivat koneen. 

Loukkaantunut opettaja pystyi Granströmin mukaan kävelemään itse, ja hän piti tälle seuraa pelastusmiehistön pyynnöstä.

– Hän puhui suhteellisen normaalisti. Kun hänet vietiin ambulanssilla pois, kuulimme, että koneen ohjaaja oli menehtynyt elvytyksen aikana, Granström kertoo. 

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä yhdessä Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja