Hongkongin lentokenttä pantiin kiinni mielenosoituksen vuoksi, maanantain loput lennot peruttu

Hongkongin kansainvälisen lentokentän mukaan kaikki tämän päivän loput lennot on peruttu lentokentällä olevan suuren mielenosoittajien joukon takia. Hongkongiin jo matkalla olevat koneet pääsevät kuitenkin perille, lentokentältä kerrottiin.

Mielenosoitusten vuoksi lentokenttä on tukossa ja alueen parkkipaikat täpötäysiä.

Finnairin viestinnästä kerrottiin STT:lle ennen yhtä iltapäivällä, että yhtiö selvittää Hongkongin tilanteen vaikutuksia lentoihinsa. Finnair lentää Helsingistä Hongkongiin joka päivä.

Viranomaistietojen mukaan lentokentällä on yli 5 000 mielenosoittajaa. Protestit ovat osa jo yli kaksi kuukautta kestäneitä mielenosoituksia, jotka alkoivat kiistellyn luovutuslain vastustamiseksi. Laki olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan, mutta mielenosoitusten myötä ehdotuksesta luovuttiin.

Sittemmin mielenosoitukset ovat kuitenkin laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista. Lentokentälle ihmiset kokoontuivat vastustamaan poliisien mielenosoitusten hajottamiseksi käyttämää väkivaltaa.

Kiina näkee merkkejä terrorismista

Kiinan mukaan Hongkongin mielenosoittajien toiminnassa näkyy jo ensimmäisiä merkkejä "terrorismista". Hongkongin ja Macaon asioiden viraston tiedottajan mukaan mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallista väkivaltaa hyökätessään poliiseja vastaan Hongkongissa.

Poliisi on tuonut kaduille vesitykkejä osana pyrkimyksiään hajottaa mielenosoitukset. Jo aiemmin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Valvontakameroilla varustetut vesitykkiajoneuvot on tuotu kaduille sen jälkeen kun poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen useissa eri paikoissa Hongkongissa viikonloppuna. Poliisi käytti kyynelkaasua ostoskaduilla ja metroasemilla, ja mielenosoittajat vastasivat heittelemällä tiiliskiviä ja suihkuttamalla mellakkapoliiseja palosammuttimia ja vesiletkuja käyttäen.

Viranomaisten mukaan 45 ihmistä loukkaantui yhteenotoissa, ja heistä kahden tila on vakava.

Poliisi on myös pidättänyt mielenosoittajia. Aktivistien mukaan siviiliasuiset, protestiliikkeen tunnusväriin mustaan pukeutuneet poliisit ovat liittyneet joukkoon ottaakseen mielenosoittajia kiinni.

Myös Cathay Pacific osana kiistelyä

Poliisia on arvosteltu liiallisen voiman käytöstä mielenosoittajia vastaan. Vesitykkejä tänään esitelleen poliisin edustajan mukaan tykkejä käytetään vain "laajamittaisen yleisen häiriköinnin" sattuessa, jos ihmisiä loukkaantuu, omaisuutta tuhotaan tai yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen kohdistuu vakavaa uhkaa.

Myös hongkongilainen lentoyhtiö Cathay Pacific on päätynyt ristituleen, sillä Kiinan ilmailuviranomainen on vaatinut yhtiöltä listaa henkilöstöstä, joka on mukana Manner-Kiinan ilmatilassa kulkevilla lennoilla ja kieltänyt "laittomiin mielenosoituksiin" osallistuneiden työnteon.

Lentoyhtiö on ilmoittanut, että sen on pakko noudattaa uusia sääntöjä, koska Kiina on sen toiminnoille erittäin tärkeä. Yhtiö on myös irtisanonut joitakin työntekijöitään ja varoittanut henkilöstöä mielenosoituksiin osallistumisen tai niiden tukemisen seurauksista. 

Lue myös:

    Uusimmat