Mainos

Homosuhteiden virallistamista puidaan jälleen

Samaa sukupuolta olevien parisuhteen eli nk. homo- ja lesboliittojen virallistaminen saa tukea useilta eduskuntaryhmiltä. Hallituspuolueista vain kokoomus vastustaa oikeusministeriön työryhmän esitystä.

Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo lausunnossaan oikeusministeriölle, että kysymystä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta on arvioitava erityisesti tasa-arvonäkökulmasta, ja tasa-arvoon kuuluu myös seksuaalinen tasa-arvo. Sosiaalidemokraattisen ryhmän mielestä on vielä selvitettävä perheen sisäisen lapseksi ottamisen mahdollistaminen. Selvitykset eivät kuitenkaan saisi viivästyttää parisuhteen rekisteröimistä koskevan lain aikaansaamista.

Vasemmistoliiton ryhmä kannattaa perheen sisäistä adoptiota eli sitä, että ei-biologiselle vanhemmalle annettaisiin mahdollisuus adoptoida perheessä pysyvästi asuvan toisen kumppanin lapsi. Ryhmän mielestä sisäisen adoption eväämisen perusteeksi eivät riitä ihmisten jakaantuneet mielipiteet adoptiota kohtaan. Ruotsalainen eduskuntaryhmä katsoo, että koska avioliitolla on yhteiskunnassa uskonnollinen ja vertauskuvallinen asema, on paikallaan, että parisuhteesta tulee erillinen oikeudellinen instituutio avioliiton rinnalle. Ruotsalaisen ryhmän mielestä olisi löydettävä ratkaisu, joka merkitsee yhteishuoltajuutta perheessä asuvista lapsista.

Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa myös parisuhteen virallistamista ja nk. sisäistä adoptiota. Yhteisen vanhemmuuden vahvistaminen parantaisi ryhmän mielestä näissä perheissä elävien lasten juridista, taloudellista ja sosiaalista asemaa. Vihreät pitävät tärkeänä myös sitä, että samaa sukupuolta olevien avoliitot tunnustetaan.

Kokoomus yhä vastahakoinen


Oikeusministeriön työryhmä esitti kesäkuun alussa, että samaa sukupuolta olevat kumppanit saisivat oikeuden virallistaa eli rekisteröidä parisuhteensa. Oikeusministeri Johannes Koskinen on rekisteröinnin kannalla. Samaa sukupuolta olevien kumppanien virallistettu parisuhde olisi työryhmän ehdotuksen mukaan avioliitosta erillinen oikeudellinen instituutio. Parisuhteen solmiminen ja oikeusvaikutukset muistuttaisivat kuitenkin läheisesti avioliitossa noudatettavaa menettelyä. Työryhmä ei kuitenkaan halunnut, että samaa sukupuolta oleva pari voisi ottaa adoptiolapsen. Kielteistä kantaa perusteltiin lapsen suojelemisella, sillä suomalaisten asenteet homoseksuaaleja kohtaan ovat vielä osaksi kielteisiä. Työryhmä ei kannattanut myöskään ns. perheen sisäistä adoptiota eli mahdollisuutta ottaa toisen osapuolen lasta yhteiseksi.

Hallituspuolueista kokoomus on ollut samaa sukupuolta olevien parisuhteen virallistamista vastaan. Viimeksi kokoomus löi kielteisen kantansa lukkoon toukokuussa puoluekokouksessaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.