Homoseksuaalien syrjintä yleistä suomalaisilla työpaikoilla

Homoja, lesboja ja transseksuaaleja syrjitään yhä suomalaisilla työpaikoilla, vaikka laki syrjinnän tiukasti kieltääkin.

Syrjintä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi on yleistä suomalaisilla työpaikoilla, vaikka se on tiukasti laissa kielletty.

Valtio, kunnat ja työmarkkinajärjestöt ovat tehneet tavattoman vähän vähentääkseen mm. homojen, lesbojen ja transseksuaalien asiatonta kohtelua työpaikoilla, katsoo seksuaalivähemmistöjen asemaa työelämässä selvittävän Equal-projektin johtaja Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Usein työntekijöitä on jopa painostettu irtisanoutumaan työstään, kun heidän sukupuolinen suuntautumisensa on tullut ilmi, sanoo ylitarkastaja Rainer Hiltunen vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Aiemmin SETA:n pääsihteerinä toimineen Hiltusen mukaan SETAan tulee säännöllisesti yhteydenottoja, joissa kerrotaan työyhteisön hiostavasta ja homovihamielisestä ilmapiiristä. Erityisen usein ongelmia on ollut opettajilla, lääkäreillä ja hoitoalalla työskentelevillä.

Työsyrjintä on rikos, josta seuraa rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Kuitenkaan Suomessa ei Hiltusen mukaan ole pantu vireille ainoatakaan oikeudenkäyntiä, jossa työnantajaa olisi syytetty syrjinnästä.
Useimmiten työnantaja selviää rikoksestaan rahakorvauksella.

Hiltunen ymmärtää kuitenkin syrjittyjen haluttomuuden viedä tapauksiaan tuomioistuimeen. On vaikea näyttää toteen, että syrjintä on johtunut nimenomaan sukupuolisesta suuntautumisesta. Oikeudenkäyntejä pyritään välttämään myös henkisen rasittavuuden vuoksi.

Hiltunen uskoo kuitenkin, että työsyrjintään puututaan nykyistä rivakammin, kun EU:n työsyrjintädirektiivi tulee voimaan. Silloin lakiin on kirjattava selkeästi, että nimenomaan työnantajan on pystyttävä osoittamaan, ettei hän ole syyllistynyt syrjintään, jos työntekijä esittää perustellun väitteen syrjinnästä.

Suomessa ollaan jälkijunassa tutkimuksissa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä -hanke pyrkii innostamaan työmarkkinajärjestöjä ja työnantajia pohtimaan keinoja epäoikeudenmukaisuuden poistamiseksi.

Siihen tähtää myös hankkeen yhteydessä julkaistu kirja, jossa kuvataan eri aloilla työskentelevien kokemuksia syrjinnästään. Suomalaisten lesbojen, homojen sekä bi- ja transseksuaalien kokemuksia selvitetään projektin yhteydessä kyselytutkimuksella.

Muissa Pohjoismaissa asenteita on mitattu useillakin tutkimuksilla. Ruotsin tilastokeskuksen tutkimuksessa neljäsosa ruotsalaisista katsoi, ettei homo- ja biseksuaalien pitäisi toimia missä tahansa työtehtävässä. Jopa 15 prosenttia vastaajista katsoi, että tietyt työtehtävät pitäisi kieltää homoseksuaaleilta kokonaan, kertoo koulutusjohtaja Christine Gilljam Ruotsin oikeusasiamiehen toimistosta.

Ruotsin lesbojen, homojen sekä bi- ja transihmisten etujärjestön jäsenille tehdyn kyselyn mukaan 36 prosentilla vastaajista oli henkilökohtaisia kokemuksia syrjinnästä työpaikalla.

Ruotsin toimihenkilöiden ja virkamiesten keskusjärjestön TCO:n viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan puolet vastaajista arvioi, että homoseksuaaleja syrjitään työelämässä. Jopa lähes kolmannes miehistä suhtautui kielteisesti homoseksuaaliin työtoveriin. Naisilla homofobia oli selvästi harvinaisempaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat